ΑρχικήinetΗ εντολή του Linux που καταστρέφει τον υπολογιστή

Η εντολή του Linux που καταστρέφει τον υπολογιστή

Ένας χρήστης στο forum του Arch Linux στις αρχές Ιανουαρίου αναρωτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να ξεκινήσει το laptop του μετά την εκτέλεση μιας απλής εντολής:laptop Linux

rm -rf –no-preserve-root /

Βασικά είναι ανόητο να εκτελέσετε μια τέτοια εντολή, αλλά συνήθως δεν καταστρέφει το hardware. Το σύνηθες φαινόμενο είναι να καταστραφεί η εγκατάσταση του Linux. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, στους φορητούς υπολογιστές MSI είναι δυνατόν να διαγραφεί εντελώς η κατάτμηση εκκίνησης EFI μέσα από το Linux.

Ο χρήστης που κατάφερε να διαλύσει το laptop του αναφέρει:

Σήμερα εγώ και ένας φίλος τρέξαμε την εντολή σε ένα notebook MSI γιατί θέλαμε να απαλλαγούμε από μια εγκατάσταση Arch. Φυσικά θα μπορούσαμε να είχαμε μορφοποιήσει τη ριζική κατάτμηση και να επαναστατήσουμε το Arch. Αλλά αντί για αυτό, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν διασκεδαστικό να τρέξουμε την εντολή. Είχαμε αποσυνδέσει τα πάντα εκτός από το root (/).

Ο κατάλογος που κατέστρεψε το σύστημα, βρίσκεται στο

/sys/firmware/efi/efivars/

και αποθηκεύει πληροφορίες και scripts που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής για να ξεκινήσει χρησιμοποιώντας το πιο σύγχρονο πρότυπο EFI, το οποίο είναι μια αντικατάσταση του BIOS εδώ και δεκαετίες.

Όταν καταστραφεί ο συγκεκριμένος φάκελος, ο φορητός υπολογιστής δεν θα λειτουργεί πλέον, καθώς το firmware του θα λείπει εντελώς. Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά στον φορητό υπολογιστή είναι ανεπανόρθωτη.

Μέχρι στιγμής, το θέμα φαίνεται να επηρεάζει μόνο τους φορητούς υπολογιστές MSI.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS