5η θέση για την Ελλάδα στο  European Cyber Security Challenge 2018
infosec rapidalert

5η θέση για την Ελλάδα στο European Cyber Security Challenge 2018

Με μεγάλη επιτυχία επέστρεψε η Εθνική ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security...
Read More
infosec

Εκδήλωση «Απόρρητο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου

H Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet), διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση...
Read More
infosec

Κι άλλο σφάλμα διαχείρισης αρχείων επηρεάζει το Windows 10 October Update

Από τότε που κυκλοφόρησε το Windows 10 October update 2018, τα πράγματα έχουν πάει αρκετά άσχημα για τους χρήστες των...
Read More
infosec

Ο γονικός έλεγχος της Apple επιτρέπει την αναζήτηση πορνογραφικού και βίαιου υλικού

Οι γονικοί έλεγχοι της Apple στο iOS 12 είναι μάλλον ασυνεπείς: ορισμένοι όροι που αφορούν στο σεξ είναι μπλοκαρισμένοι, αλλά...
Read More
infosec rapidalert

European Cyber Security Challenge 2018 (ECSC ’18): Τα αποτελέσματα

Ο φετινός πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2018 (ECSC '18) που διεξήχθει στο Λονδίνο έλαβε τέλος και βρήκε...
Read More
Latest Posts

Πλήρης διαγραφή με ασφάλεια στα Windows χωρίς εργαλεία τρίτων

Όταν διαγράφετε αρχεία στα Windows, μπορούν εύκολα να ανακτηθούν. Tα Windows διαγράφουν τα αρχεία στο σύστημα, αλλά αυτά παραμένουν στο σκληρό σας δίσκο έως ότου αντικατασταθούν με νέα δεδομένα. Hard disk Windows

Παρά το γεγονός ότι σε SSD, είναι πιο δύσκολο να ανακτήσει κανείς αρχεία από τους σκληρούς δίσκους, λόγω της διαγωγής και της συλλογής απορριμμάτων που γίνεται από τον ελεγκτή SSD, όλα τα διαγραμμένα δεδομένα δεν διαγράφονται εντελώς από προεπιλογή.

Έτσι αν έχετε διαγράψει κάποια ευαίσθητα δεδομένα και θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν για οποιοδήποτε λόγο, παρακάτω περιγράφουμε έναν τρόπο διαγραφής που θα τα εξαφανίσει για πάντα, και μάλιστα χωρίς εργαλεία τρίτων.

Στα Windows XP, Vista, Windows 7, Windοws 8 και Windows 10, υπάρχει ένα βοηθητικό πρόγραμμα κονσόλας που ονομάζεται «κρυπτογράφηση» ή «cipher».

Είναι ένα εργαλείο γραμμής εντολών για να κρυπτογραφείτε αρχεία χρησιμοποιώντας το EFS (Σύστημα κρυπτογράφησης αρχείων). Όμως το συγκεκριμένο εργαλείο έχει μια επιπλέον λειτουργία. Μπορεί να «ξαναγράψει» και να ξανακαθαρίσει στον ελεύθερο χώρο, ώστε όλα τα δεδομένα που περιέχει θα διαγραφούν με ασφάλεια.

Για να επιτευχθεί αυτό, το cipher πραγματοποιεί 3 περάσματα. Με το πρώτο πέρασμα γεμίζει τον άδειο χώρος με μηδενικά δεδομένα, το δεύτερο γεμίζει τον άδειο χώρο με αριθμούς 0xFF, και το τελικό πέρασμα τον γεμίζει με τυχαίους αριθμούς.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο, ανάλογα με το πόσο μεγάλος είναι ο δίσκο σας και πόσο ελεύθερο χώρο περιέχει.

Για να διαγράψετε τον ελεύθερο χώρο με ασφάλεια με το Cipher.exe, κάντε τα παρακάτω:

Στην αναζήτηση των Windows ψάξτε για το cmd.exe. Όταν εμφανιστεί το μαύρο εικονίδιο, κάντε δεξί κλικ πάνω του και ανοίξτε το σαν Διαχειριστής.

Πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή και πιέστε Ender:

cipher /w:C

Αντικαταστήστε το «C» με το γράμμα της μονάδας δίσκου στην οποία θέλετε να καθαρίσετε τον ελεύθερο χώρο, και περιμένετε μέχρι να τελειώσει.

Το Cipher.exe είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καθαρίσετε με ασφάλεια τον ελεύθερο χώρο σας αν υπάρχει λόγος πραγματικά. Σημειώστε ότι σε δίσκους SSDs, οι επιπλέον εγγραφές μακροπρόθεσμα μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τη διάρκεια ζωής των δίσκων. Αλλά ο ελεύθερος χώρος σας θα διαγραφεί με ασφάλεια, και κανείς δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσει τα ευαίσθητα αρχεία σας ή να ξέρει τι δραστηριότητες έχετε κάνει στον υπολογιστή.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *