ΑρχικήinetSocial Media νέο οπλοστάσιο των traffickers για να ψαρεύουν έφηβους

Social Media νέο οπλοστάσιο των traffickers για να ψαρεύουν έφηβους

Ας μιλήσουμε για μια διαφορετική χρήση των Social Media: Όταν η Nicole ήταν ηλικίας 17 ετών και η μητέρα της πήγε στη φυλακή, συνάντησε έναν άνδρα στο Facebook ο οποίος προσφέρθηκε να αναλάβει τη φροντίδα της.Social Media stop human trafficking Social Media

Η βοήθεια που προσέφερε στη Nicole, άρχισε με την παροχή δουλειάς. Έτσι στα 20 της, βρέθηκε να “εξυπηρετεί” ανδρικές ορμές στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν τραυματίστηκε σοβαρά σε έναν βιασμό, κατάφερε τελικά να ξεφύγει από το κύκλωμα.

H Εμπειρία της Nicole δεν είναι μοναδική.

Οι σωματέμποροι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα social media για να επικοινωνήσουν με ευάλωτους εφήβους, και να τους προωθήσουν τους στην αγορά εργασίας του σεξ.

Οι εγκληματίες υιοθετούν τις δημοφιλείς (Social Media) πλατφόρμες online επικοινωνίας, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Η αναζήτηση θυμάτων στο δρόμο έχει πια ξεπεραστεί αφού οι διακινητές μπορούν πλέον να αποστέλλουν χιλιάδες μηνύματα μέσω του Instagram, του Facebook, του Kik, του Twitter, από το WhatsApp και το Snapchat μερικά από τα πιο σύγχρονα εργαλεία στο οπλοστάσιό τους.

“Εάν μόνο ένας από αυτούς απαντήσει … οι διακινητές μπορούν να κάνουν χιλιάδες δολάρια από τον έφηβο/η πολύ γρήγορα”, δήλωσε η Andrea Powell, διευθύντρια και ιδρυτικό στέλεχος του FAIR Girls, μια ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ η οποία βοηθά κορίτσια θύματα σωματεμπορίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Nicole.

Η Powell, που συνόδευε τη Nicole στο συνέδριο Trust Women για την σωματεμπορία και τα δικαιώματα των γυναικών αυτή την εβδομάδα από το Ίδρυμα την Thomson Reuters, δήλωσε ότι μια αυξανόμενη τάση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χρήση των εφαρμογών WhatsApp ή Snapchat όπου τα μηνύματα εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχουν πραγματικά ηλίθιοι διακινητές οι οποίοι αφήνουν τα βουνά ίχνη στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”, δήλωσε η Powell.

«Αλλά τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν άλλες εφαρμογές με διαφορετικούς τόπους. Έτσι οι αρχές επιβολής του νόμου να πρέπει να μάθουν πώς να τις χρησιμοποιούν… Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι.”

Η Ευρωπόλ, η υπηρεσία της αστυνομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες online τεχνολογίες, εκτός του ότι σταμάτησαν το ψάρεμα θυμάτων στους δρόμους επιτρέπουν στους εμπόρους να ελέγχουν τα θύματά χρησιμοποιώντας απομακρυσμένη επιτήρηση.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι έμποροι δεν αφήνουν ίχνη που μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία στον εντοπισμό τους, πρόσθεσε η Europol.

Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Βρετανίας από την άλλη, δήλωσε ότι η χρήση των social media από τους διακινητές είναι μια αναδυόμενη τάση, αλλά ο οργανισμός δεν διαθέτει δεδομένα του πόσο διαδεδομένη είναι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων, μια βιομηχανία που αποφέρει 150 δις $, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών. Υπολογίζεται ότι 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται να κάνουν σεξ.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS