ΑρχικήinetBlue Amber Παγκόσμια Δράση υπό το συντονισμό της Europol

Blue Amber Παγκόσμια Δράση υπό το συντονισμό της Europol

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε στη Παγκόσμια Δράση Blue Amber, υπό το συντονισμό της Europol , κατά των απατών μέσω Διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών

Στη Δράση έλαβαν μέρος αστυνομικές Αρχές από (32) χώρες, (35) αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία και (109) αεροδρόμια παγκοσμίως

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές (9) αερολιμένων της Χώρας μας διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, βάσει πληροφοριών από αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία, για ύποπτες συναλλαγές – κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου Europol Operation Blue amber 1

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο Παγκόσμιας Δράσης για την αντιμετώπιση των απατών μέσω Διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών , στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το διήμερο 3-4 Νοεμβρίου 2015.

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol και για τη διοργάνωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο, συστάθηκαν δύο (2) συντονιστικά κέντρα, στη Χάγη για τη Europol και στην Μπογκοτά για την Ameripol.

Στην κοινή επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από τριάντα δύο (32) χώρες, τριάντα πέντε (35) εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών (αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία) και εκατόν εννιά (109) αεροδρόμια παγκοσμίως. Υποστηρικτικό ρόλο στην κοινή επιχείρηση, ως προς την παροχή πληροφοριών αναφορικά με την επιβεβαίωση των ύποπτων για απάτη συναλλαγών, είχαν εκπρόσωποι από εταιρείες έκδοσης καρτών πληρωμής, την Perseuss-Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ, τη Eurojust και τη Frontex .

Κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης, αναφέρθηκαν περισσότερες από εκατόν εξήντα δύο (162) ειδοποιήσεις αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές από τις συμμετέχουσες εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, σε εκατόν τριάντα τρεις (133) επιβάτες.

Η προαναφερομένη δράση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές των αερολιμένων της χώρας μας και συγκεκριμένα των: «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, «Ιωάννης Καποδίστριας» στη Κέρκυρα, «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» στην Καλαμάτα, «Διαγόρας» στη Ρόδο και των κρατικών αερολιμένων Σαντορίνης και Μυκόνου. Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, βάσει πληροφοριών που περιήλθαν από αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία, αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές – κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, μέσω Διαδικτύου (fraud notification s ).

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δράσης στη χώρα μας διαβιβάσθηκαν συνολικά τέσσερις (4) ειδοποιήσεις, για πέντε (5) επιβάτες, με πληροφορίες αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές – κρατήσεις, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του αερολιμένα Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης».

Ως προς τα αποτελέσματα:

  •  Δύο (2) άτομα συνελήφθησαν και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία.
  •  Τρία (3) άτομα δεν εμφανίστηκαν για την πραγματοποίηση της πτήσης, πλην όμως σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος τους, οι οποίες θα υποβληθούν αρμοδίως.

Η Παγκόσμια Δράση, κατά των απατών μέσω Διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, αποτελεί μέρος της επιχείρησης «Blue Amber».

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και σχετικά γραφήματα σχετικά με την Παγκόσμια Δράση για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου σε βάρος αεροπορικών εταιριών, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL, ως εξής: https://www.europol.europa.eu/content/133-people-detained-global-action-tackling-airline-fraud

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS