ΑρχικήinetΠώς να ορίσετε aliases για την γραμμή εντολών των Windows

Πώς να ορίσετε aliases για την γραμμή εντολών των Windows

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε ένα χρήσιμο τρόπο για να καθορίζουμε aliases (ψευδώνυμα) για την γραμμή εντολών των Windows. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα είστε σε θέση να καθορίσετε οποιοδήποτε aΙias επιθυμείτε, και κατά συνέπεια θα επεκτείνετε τις προεπιλεγμένες εντολές του cmd.exe γλυτώνοντας χρόνο και κόπο άσκοπης πληκτρολόγησης.

Η μέθοδος που περιγράφεται παρακάτω λειτουργεί σε όλες τις σύγχρονες εκδόσεις των Windows, συμπεριλαμβανομένων των Windows 10,  Windows 8.1, Windows 8 και Windows 7.

aliases 6

Υπάρχει η εντολή DOSKEY που είναι διαθέσιμη στην γραμμή εντολών των Windows.

Χρησιμοποιώντας την doskey, είναι δυνατόν να οριστεί ένα ψευδώνυμο για μια νέα ή μία υπάρχουσα εντολή της κονσόλας.
Για παράδειγμα, σχεδόν όλοι οι χρήστες είναι εξοικειωμένοι με την εντολή “cd”  που χρησιμοποιείται για να αλλάξει τον τρέχοντα κατάλογο στη γραμμή εντολών.

Αν ο επιθυμητός κατάλογος βρίσκεται σε άλλη μονάδα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το διακόπτη “/ D” με την εντολή cd ή να πληκτρολογήστε το γράμμα της μονάδας δίσκου στην γραμμή εντολών.
Για παράδειγμα:

d:
 cd Έγγραφα

ή

cd /d d:\Documents

Χρησιμοποιώντας την εντολή doskey, είναι δυνατό να γλυτώσετε χρόνο πληκτρολόγησης και να ορίσετε ένα aΙias που θα σας επιτρέπει να παραλειφθεί η απαίτηση να αναγράφεται το γράμμα της μονάδας δίσκου και ο διακόπτης “/d”. Για παράδειγμα:

DOSKEY cd=cd /D $*

Τα παρακάτω είναι μερικοί ειδικοί κωδικοί για την εντολή doskey:
$Τ – διαχωριστικό εντολών. Επιτρέπει πολλαπλές εντολές σε μια μακροεντολή.
$1-$9 – batch παράμετροι. Ισοδυναμεί με %1 – % 9 στα batch προγράμματα.
$* – Σύμβολο που αντικαθίσταται με οποιοδήποτε γράψετε μετά το όνομα της μακροεντολής στη γραμμή εντολών. Το χρησιμοποιήσαμε στο παραπάνω παράδειγμα.

Αν δώσετε την εντολή doskey /? στη γραμμή εντολών θα πάρετε μία μικρή βοήθεια για το πως συντάσσεται η εντολή doskey

aliases 8

Τώρα, μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα χωρίς το παραπάνω aΙias και με aΙias.
Χωρίς το aΙias, η εντολή cd δεν θα αλλάξει τον δίσκο που ήδη βρίσκεστε

aliases 1

Με το alias που δημιουργήθηκε με τη εντολή doskey, η γραμμή εντολών θα αλλάξει τον ενεργό δίσκο και τον τρέχοντα φάκελο αυτόματα:

aliases 2

Αυτή είναι μία πολύ χρήσιμη εντολή που μας γλυτώνει από υπερβολική χρήση πληκτρολόγησης.

Χρησιμοποιώντας την doskey, είναι δυνατόν να ορίσετε τα δικά σας aΙiases (ψευδώνυμα). Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε το ψευδώνυμο LS για την εντολή dir για να χρησιμοποιείται μια κοινή εντολή για την εμφάνιση των καταλόγων είτε δουλεύετε σε Windows είτε σε Linux. Όπως ήδη γνωρίζετε η εντολή LS είναι η προεπιλεγμένη εντολή των Linux για να δούμε μία λίστα των εκάστοτε αρχείων μας (το αντίστοιχο της cd για τα Windows).

DOSKEY ls=dir 

Ορίστε γενικά aliases στην γραμμή εντολών των Windows

Το πρόβλημα με τα ψευδώνυμα είναι ότι λειτουργούν μόνο για το παράθυρο της γραμμή εντολών που τα έχετε ορίσει. Για να αποφύγετε αυτό το ζήτημα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα συντόμευση για το cmd.exe ή ακόμα και να τροποποιήσετε το προεπιλεγμένο. Θα πρέπει στην νέα συντόμευση να προσθέσετε τις ακόλουθες παραμέτρους μετά το cmd.exe:

cmd.exe /k c:\secnews.gr\aliases.cmd

Εδώ το αρχείο c:\secnews.gr\aΙiases.cmd είναι ένα κανονικό αρχείο δέσμης που περιέχει τις κατάλληλες DOSKEY εντολές σας.

 

Εκτός από τη γραμμή εντολών, τα Windows επιτρέπουν τον καθορισμό των δικών σας ΑΙiases και για το παράθυρο “Εκτέλεση”.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS