ΑρχικήinetEx Machina: Θα καταστρέψει η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρωπότητα;

Ex Machina: Θα καταστρέψει η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρωπότητα;

Η επερχόμενη ταινία Ex Machina έχει δύο ερωτήσεις που πιθανώς θα έχετε ξανακούσει: “Θα καταστρέψει η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρωπότητα;” και “Τι μας κάνει ανθρώπους;”Ex Machina

Οι ερωτήσεις δεν είναι νέες, αλλά η ταινία Ex Machina, που αυτή τη στιγμή προβάλλεται σε επιλεγμένα θέατρα των ΗΠΑ, μάλλον θα μας προβληματίσει περισσότερο.

Η ταινία παρουσιάζει ένα tech δισεκατομμυριούχος ο οποίος, μετά την δημιουργία μιας μονοπωλιακής εταιρείας αναζήτησης που ονομάζει Bluebook, επιχειρεί να αναπτύξει πραγματική AI (τεχνητή νοημοσύνη). Η ΑΙ αυτή έχει ένα όνομα: Ava.

Ένας νεαρός προγραμματιστής που δουλεύει για την μεγαλύτερη εταιρεία του Internet στον κόσμο, κερδίζει ένα διαγωνισμό για να περάσει μια εβδομάδα σε ένα ιδιωτικό καταφύγιο που ανήκει στο μοναχικό Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας. Με την άφιξη του μαθαίνει ότι πρέπει να συμμετάσχει σε ένα περίεργο πείραμα που περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση του με την πρώτη πραγματική τεχνητή νοημοσύνη του κόσμου, η οποία έρχεται με τη μορφή μιας όμορφης γυναίκας ρομπότ, την Ava.

Ένα κλασικό τεστ Turing λοιπόν, που η ταινία ορίζει για να κατανοήσει ο θεατής: “Όταν ένας άνθρωπος αλληλεπιδρά με έναν υπολογιστή, και δεν γνωρίζει ότι αλληλεπιδρά με υπολογιστή, τότε η δοκιμή θεωρείται επιτυχημένη.”

Η υπόθεση είναι αρκετά ρεαλιστική. Ένας δισεκατομμυριούχος σαν το αρχέτυπο του out-of-touch, με αυτοπεποίθηση, και εξαιρετικά ιδιοφυής στην τεχνολογία – ένας Elon Musk, ή ένας Peter Thiel, ή ένας Larry Page. Η εταιρεία, βέβαια, είναι η Google.

Το αποτέλεσμα μάλλον θα μας αφήσει αρκετά καχύποπτους για την τεχνητή νοημοσύνη. H ταινία Ex Machina, φαίνεται να παρουσιάζει την απερισκεψία της ανθρωπότητας, και το πιο σημαντικό, είναι ότι θα μας αφήσει να αμφισβητήσουμε και τη δική σας αίσθηση για την ανθρωπότητα.

Με πληροφορίες από το iMDB

Κυκλοφορεί: April 10, 2015 (USA)
Σκηνοθέτης: Alex Garland
Παίζουν: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander (Ava), Oscar Isaac

Δείτε το παρακάτω κλιπ.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS