Οι επιθέσεις phishing αυξάνονται. Η Microsoft στο στόχαστρο των hackers!
infosec

Οι επιθέσεις phishing αυξάνονται. Η Microsoft στο στόχαστρο των hackers!

Η Microsoft παραμένει στη κορυφή της λίστας των εταιρειών που επιλέγουν οι κακόβουλοι χρήστες να υποδυθούν όταν θέλουν να “ψαρέψουν”...
Read More
infosec

Bug στην εφαρμογή Google News χρησιμοποιεί μεγάλο όγκο των δεδομένων σας

Πριν από λίγο καιρό, η Google κυκλοφόρησε μία νέα εφαρμογή, με το όνομα Google News, η οποία αντικατέστησε τα Google...
Read More
infosec

Οι εφαρμογές σας παρακολουθούν ακόμα και μετά την απεγκατάστασή τους

Έχετε παρατηρήσει ότι διαφημίσεις για εφαρμογές που έχετε απεγκαταστήσει εδώ και καιρό εμφανίζονται ακόμα στη συσκευή σας; Μια πρόσφατη αναφορά...
Read More
infosec

Νέο bug στο iOS 12. Πώς το επιλύετε;

Στην αρχή, το iOS 12 φαινόταν να είναι ένα πιο πετυχημένο update από το iOS 11, αλλά όπως αποδεικνύεται, η...
Read More
infosec rapidalert

5η θέση για την Ελλάδα στο European Cyber Security Challenge 2018

Με μεγάλη επιτυχία επέστρεψε η Εθνική ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security...
Read More
Latest Posts

Kaspersky Lab Πάνω από το 25% δεν κατανοεί τις mobile ψηφιακές απειλές

Οι φορητές συσκευές είναι πλέον πιο δημοφιλείς από ποτέ, αλλά οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να υποτιμούν τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσουν. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, το 28% των χρηστών δεν γνωρίζει τίποτα ή γνωρίζει ελάχιστα για το mobile κακόβουλο λογισμικό. Και η άγνοια αυτή γίνεται «παιχνίδι» στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών.mobile security Kaspersky Lab Kaspersky Lab Kaspersky Lab

Τα στοιχεία της έρευνας για την Ευρώπη δείχνουν ότι μόνο το 47% των Android smartphone και το 61% των Android tablet προστατεύονται από μία λύση antivirus. Στο σύνολο μάλιστα των συσκευών (ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος), το 26% των smartphone και το 43% των tablet δεν προστατεύονται καν με κωδικό πρόσβασης. Η επικίνδυνη συμπεριφορά των χρηστών ενδέχεται να προκύπτει από το γεγονός ότι το 27% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει την ύπαρξη ψηφιακών απειλών με στόχο φορητές συσκευές και το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι γνωρίζει γι’ αυτές, αλλά δεν του προκαλούν ανησυχία.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι το 18% των απροστάτευτων Android smartphone περιέχει ακριβώς τις πληροφορίες που οι επιτιθέμενοι επιθυμούν να βρουν, δηλαδή κωδικούς ΡΙΝ για τραπεζικές κάρτες, κωδικούς πρόσβασης για ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα και άλλα οικονομικά στοιχεία. Το 24% αποθηκεύει κωδικούς πρόσβασης σε κοινωνικά δίκτυα, προσωπικά και επαγγελματικά email, VPN δίκτυα και άλλους ευαίσθητους πόρους. Ακόμα κι αν οι χρήστες δεν ασχολούνται με τον ορισμό κωδικού πρόσβασης για να σταματήσουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις συσκευές τους, εξακολουθούν να αποθηκεύουν στα smartphone τους προσωπικά email (49%), επαγγελματικά email (18%), καθώς και «δεδομένα που δεν θα ήθελαν να δει κανείς» (10%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χρήστες Android συσκευών αντιμετωπίζουν απειλές πιο συχνά από τους χρήστες Windows συσκευών*. Επίσης, οι τελευταίοι φαίνεται ότι γνωρίζουν περισσότερα για τις mobile απειλές και τείνουν να προστατεύουν τις συσκευές τους σε 9 από τις 10 περιπτώσεις. Έτσι, η έρευνα διαπίστωσε ότι σε περίοδο 12 μηνών, το 41% των χρηστών Android smartphone και το 36% των χρηστών Android tablet αντιμετώπισαν κακόβουλες εφαρμογές. Αντίστοιχα, παραβιάστηκαν οι λογαριασμοί online υπηρεσιών του 18% των χρηστών Android smartphone και του 24% των χρηστών Android tablet, ενώ οι οικονομικές ψηφιακές επιθέσεις επηρέασαν το 43% των χρηστών smartphone και το 50% των χρηστών tablet με αυτό το λειτουργικό σύστημα. Σε γενικό επίπεδο, τα αντίστοιχα ποσοστά για όλες τις φορητές συσκευές (ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος) διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 31% (κακόβουλό λογισμικό), 14% (παραβίαση λογαριασμών online υπηρεσιών) και 43% (οικονομικές ψηφιακές επιθέσεις). Τα μεγέθη αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα μεγέθη μόνο για τις συσκευές Android.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χρήστες φορητών συσκευών αντιμετωπίζουν συχνά onlineαπειλές. Οι συσκευές είναι πλέον σε θέση να εκτελούν πολλές περισσότερες εργασίες και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν. Έτσι, είναι φυσικό να προσελκύουν και απατεώνες. Για να αποφύγουν να πέσουν θύματα απάτης, οι χρήστες θα πρέπει να προστατεύουν τις συσκευές τους ενάντια στις ψηφιακές απειλές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ευαίσθητα δεδομένα που αποθηκεύουν σε αυτές», δήλωσε ο Victor Yablokov, Head of Mobile Product Line της Kaspersky Lab.

Το Kaspersky Internet Security for Android προστατεύει τις Android συσκευές από γνωστές αλλά και νέες φορητές απειλές. Εκτός από anti-malware και anti-phishing προστασία, περιλαμβάνει και τεχνολογίες “Anti-Theft” και “Privacy Protection”. Η λύση δεν επηρεάζει σημαντικά την απόδοση του λειτουργικού συστήματος ή τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Για να καλύψει το κενό γνώσης που παρατηρείται στους χρήστες, η Kaspersky Lab έχει δημιουργήσει ένα βίντεο σχετικά με την εξέλιξη των mobile κινδύνων. Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων για τις φορητές απειλές, τα διάφορα είδη των απειλών και των μεθόδων «μόλυνσης» είναι διαθέσιμες στην έκθεση «The Enemy on your Phone», στο Securelist.com της Kaspersky Lab.

*Στο εξής, θα αναφέρεται στους χρήστες που σημείωσαν μια συσκευή, η οποία λειτουργεί πάνω σε μια δεδομένη πλατφόρμα, ως την κύρια συσκευή τους για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο ταυτόχρονης χρήσης διάφορων συσκευών, διαφορετικών  πλατφορμών ταυτόχρονα, οι χρήστες μπορεί να αντιμετωπίσουν τις απειλές που αναφέρονται στο κείμενο σε οποιαδήποτε από αυτές.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *