ΑρχικήinetΗ Wikimedia Commons γιορτάζει 10 χρόνια ζωής

Η Wikimedia Commons γιορτάζει 10 χρόνια ζωής

Η Wikimedia Commons γιορτάζει σήμερα τα 10 της γενέθλια. Η Wikimedia Commons αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές παγκοσμίως εκπαιδευτικών μέσων με ελεύθερη άδεια χρήσης. Είναι το κεντρικό αποθετήριο της πλειοψηφίας των εικονογραφήσεων του Wikipedia, και περιλαμβάνει περισσότερες από 22 εκατομμύρια εικόνες από τα πάντα.Wikimedia Commons

Τις φωτογραφίες μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και εσείς στα blog ή στις ιστοσελίδες σας, αφού θα είναι πάντα με ελεύθερη άδεια χρήσης. Οι εικόνες συμπεριλαμβάνουν εισφορές από ερασιτέχνες φωτογράφους αλλά και δωρεές από συλλογές κορυφαίων αρχείων του κόσμου.

Όλα αυτά είναι δυνατά χάρη στην απίστευτη δουλειά της εθελοντικής κοινότητας του Wikimedia. Πάνω από δέκα χρόνια, τέσσερα εκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες ανεβάζουν εικόνες, επιμελήθηκαν την αδειοδότηση. αναζήτησαν πληροφορίες, δημιούργησαν κατηγορίες, οργάνωσαν τα μεταδεδομένα, και απομακρύναν μη-εκπαιδευτικό περιεχόμενο ή εικόνες που δεν έχουν ελεύθερη άδεια χρήσης.
Η Wikimedia Commons ξεκίνησε επίσημα στις 7 Σεπτεμβρίου 2004, με ένα email που ουσιαστικά ενημέρωνε τους χρήστες που υπήρχαν στη λίστα αλληλογραφίας του Wikimedia, για την ύπαρξη του domain commons.wikimedia.org, και εξέφρασε μια αόριστη ελπίδα ότι κάποια μέρα το project θα αποκτήσει το δικό το χώρο.

Διαβάστε το e-mail.

Η δημιουργία της Commons είχε προταθεί από τον τότε εθελοντή Wikimedian Erik Moeller (σήμερα είναι ο αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Wikimedia). Η αρχική πρόταση  που έγινε το Μαρτίου 2004 ονειρευόταν ένα αποθετήριο για εικόνες, κείμενα, και άλλα έγγραφα πάντα με ελεύθερη άδεια χρήσης, εκφράζοντας την την ότι η Commons θα μπορούσε να “παρέχει τη μεγαλύτερη αποθήκη υλικού με ελεύθερη άδεια χρήσης, και θα έχει σαν μηχανισμό ελέγχου της ποιότητας την ίδια την κοινότητα του Wikimedia.

Μετά από 10 δημιουργικά χρόνια με αρκετές συνεργασίες, διαγωνισμούς και σκληρή εθελοντική δουλειά η κοινότητα Commons μπορεί να γιορτάσει περήφανα του το αρχικό της όραμα έγινε πραγματικότητα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS