Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
infosec

Instagram influencers ανακτούν τα accounts με τη βοήθεια hackers

Οι Instagram influencers που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να χακάρονται και τις προσωπικές τους πληροφορίες να εκτίθενται, λένε ότι...
Read More
infosec

Windows 10: Πώς να διορθώσετε το browsing σφάλμα στο Microsoft Edge

Η τελευταία αναβάθμιση που κυκλοφόρησε από τη Microsoft για τα Windows 10 έφερε ένα πρόβλημα, το οποίο παρατηρείται όταν επιχειρεί...
Read More
Latest Posts

Ελεύθεροι οι δημιουργοί του Lecpetex!

hacker

Οι δημιουργοί του λογισμικού Lecpetex, που πριν μερικές ημέρες αποτέλεσαν πρώτο θέμα για σχεδόν το σύνολο των Ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφέθηκαν ελεύθεροι με μοναδικό όρο την απαγόρευση εξόδου από την χώρα και κανέναν άλλον περιοριστικό όρο! Υπό άκρα μυστικότητα, χτες 11.30 το πρωί η αρμόδιος εισαγγελέας μετά από δύο ώρες ακρόασης των νεαρών, επέβαλλε ως μοναδικό περιοριστικό όρο την απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ευρημάτων/ψηφιακών πειστηρίων.

To SecNews όλες αυτές τις ημέρες, διαπίστωσε πλήθος ανακριβειών σε άλλα ΜΜΕ αλλά και “κυνήγι μαγισσών”αναφορικά με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και στο παρόν άρθρο, αποσαφηνίζουμε λεπτομέρειες της εξαιρετικά σημαντικής αυτής υπόθεσης.

Σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ και με έγκυρες πληροφορίες που διασταύρωσε το SecNews,το σκεπτικό των αρμοδίων δικαστικών λειτουργών,βασίστηκε  στην αξιολόγηση του υψηλότατου επιπέδου κατάρτισης που διαθέτουν οι δύο νεαροί, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρξε το παραμικρό οικονομικό όφελος από τις ενέργειες που τους αποδίδονται.

Lecpetex Lecpetex Lecpetex Lecpetex Lecpetex Lecpetex Lecpetex

Επιπροσθέτως αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεαροί ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι με τις αρχές, προσδιορίζοντας επακριβώς τις ενέργειές τους με κάθε λεπτομέρεια. Πρόσωπα που γνωρίζουν ιδιαιτερότητες της υπόθεσης, αναφέρουν στο SecNews ότι το δημιούργημα των δυο νεαρών (Lecpetex) δημιουργήθηκε καθαρά για ερευνητικούς σκοπούς αλλά στην πορεία ξέφυγε από τον έλεγχο των δημιουργών του με αποτέλεσμα να αυτοδιαδοθεί μεταξύ των χρηστών του Facebook εν αγνοία τους και χωρίς να μπορούν να το σταματήσουν.Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρέθηκαν δύο εταιρείες, η εταιρεία διαχείρισης του Facebook και η γνωστή εταιρεία λογισμικού Microsoft.

Η έρευνα των αρχών ξεκίνησε εδώ και 3 περίπου μήνες με παράλληλη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μετά από μαζικές καταγγελίες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές από το Facebook αλλά και την εταιρεία Microsoft η οποία προσπαθούσε (ανεπιτυχώς όπως εκτιμούμε) να αναλύσει το λογισμικό κάτι που δεν ήταν εφικτό ακόμα και για τους πλέον ισχυρούς προγραμματιστές στο κόσμο!

Οι δικαστικοί λειτουργοί αντιμετώπισαν με εξαιρετική προσοχή την υπόθεση, μια υπόθεση πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά χρονικά αναγνωρίζοντας πλήρως τις προθέσεις των 2 νεαρών και το γεγονός ότι δεν είχαν αποκομίσει το παραμικρό οικονομικό όφελος. Μάλιστα, οι ίδιες έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και τα προσωπικά δεδομένα χρηστών που εντοπίστηκαν, δεν ήταν ενεργά και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άντληση πληροφοριών. Αυτό οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα, πιθανόν να αφορούν δημιούργημα των νεαρών για λόγους δοκιμών (demo/test accounts) και όχι ενεργά δεδομένα χρηστών. Φυσικά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί/προσδιοριστεί από την έρευνα των ψηφιακών πειστηρίων που ήδη διενεργεί το τμήμα εγκληματολογιών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

hackers-vs-hackers

Η είδηση όμως αποκτά ιδιαίτερη σημασία αναφορικά και με μια άλλη διάσταση. Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες από ρεπορτάζ του SecNews το οποίο μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήδη παρέχουν τις υπηρεσίες τους 2 πρώην hackers που εντοπίστηκαν σε προηγούμενη υπόθεση πριν περίπου 1 χρόνο. Η Δ.ΔΗΕ αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις δικλείδες που τις προσφέρει ο νόμος, συνεργάζεται εντός συγκεκριμένων πλαισίων εκτενώς με τους δυο hackers,για να επαυξάνει το γνωστικό της αντικείμενο σχετικά με την ασφάλεια πληροφορικής και να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στον κυβερνοχώρο και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν οι hackers. 

Έτσι οι 2 πρώην hackers αντί να εμφανίζονται 2 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους ή να είναι προφυλακισμένοι (σ.σ κάτι που θεωρούμε ως απολύτως λάθος)  εμφανίζονται στην Δ.ΔΗΕ!!!Άλλωστε οι ευφυείς αυτοί άνθρωποι ουδεμία θέση έχουν σε ένα περιβάλλον φυλακής (με δολοφόνους, βιαστές και απατεώνες) κάτι που όπως φαίνεται οι αρχές αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν πλέον κατανοήσει και λαμβάνουν υπόψιν τους ιδιαιτέρως κατά το στάδιο της ανάκρισης ή της απονομής δικαιοσύνης.

Hackers

Μια τέτοια είδηση έρχεται να προσδώσει διαφορετική διάσταση στην υπόθεση των δημιουργών του Lecpetex, αλλά και γενικότερα στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων στον Ελλαδικό χώρο μια και αποτελεί μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και αποτελεσματική προσέγγιση.

Με τέτοιες συνεργασίες αλλάζει πλήρως το τοπίο στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και υπάρχει ουσιαστικός διαχωρισμός του ηλεκτρονικού ποινικού εγκλήματος που έχει ως σκοπό παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ξεκάθαρες περιπτώσεις που δεν έχουν ουσιαστικά ποινική διάσταση (πλημμέλημα) και είναι αυστηρά στα πλαίσια της έρευνας και της περιέργειας ή επαύξησης της γνώσης (όπως η περίπτωση των δημιουργών του Lecpetex).

Άλλωστε είναι απαράδεκτο να οδηγούνται στην φυλακή hackers ενώ μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελληνική επικράτεια. Εκτιμούμε ότι το παράδειγμα της πρωτοπόρου Δ.ΔΗΕ θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες υπηρεσίες υπεύθυνες για την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών, ώστε υπό συνθήκες και με τις απαραίτητες νομικές εξασφαλίσεις να επαυξήσουν το γνωστικό τους υπόβαθρο.

Ήδη στο εξωτερικό αποτελεί πάγια τακτική/πρακτική οι hackers, οι ιδιαίτερα ευφυείς αυτοί άνθρωποι να εκτελούν την όποια ποινή τους όχι σε κάποιο αναμορφωτήριο ή έγκλειστοι σε φυλακές αλλά αξιοποιούμενοι με όλες τις απαραίτητες νομικές δικλείδες ασφάλειας σε στενή συνεργασία με δημόσιους/κρατικούς φορείς ή αρχές επιβολής του νόμου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουμε πολιτισμένη χώρα, και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Αυτό φαίνεται ότι επιδιώκει και η Διεύθυνση  Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ακολουθώντας τις τάσεις του εξωτερικού πρωτοπορώντας και αποτελώντας πρόπομπο πολλές φορές εξελίξεων ή ακόμα και αλλαγών σε νόμους του παρελθόντος, που δεν έχουν ουδεμία εφαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Secnews.gr

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *