ΑρχικήinetΑνωνυμία στο διαδίκτυο από την Open Wireless Movement

Ανωνυμία στο διαδίκτυο από την Open Wireless Movement

Open Wireless Movement: Στην εποχή της μαζικής επιτήρησης, έχουμε μάθει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα για την προστασία και την κρυπτογράφηση των επικοινωνιών και των δικτύων μας. Όσον αφορά τα ιδιωτικά δίκτυα Wi-Fi, έχετε διαβάσει κατά καιρούς, ότι συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα ισχυρό κωδικό πρόσβασης μαζί με ισχυρή κρυπτογράφηση στα router σας, για τη διασφάλιση του απορρήτου, της επικοινωνίας και για την διαφύλαξη των προσωπικών σας δεδομένων κατά την περιήγηση σας σε ιστοσελίδες.

Open Wireless Movement
Open Wireless Movement

Ας δούμε όμως και μια άλλη άποψη από την .Open Wireless Movement Μπορεί να σας ακουστεί τρομακτικό αλλά σκεφτείτε το λίγο. Μία ομάδα ακτιβιστών, αναφέρει ότι το άνοιγμα του οικιακού Wi-Fi θα μπορούσε όχι μόνο να ενισχύσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας, αλλά στην πραγματικότητα να την αυξήσει επιπλέον.

Ένα νέο κίνημα που ονομάστηκε “Open Wireless Movement” ενθαρρύνει τους χρήστες να ξεκλειδώσουν τα ιδιωτικά τους δίκτυο ή τουλάχιστον ένα μικρό μέρος του διαθέσιμου εύρους ζώνης στους ξένους. Ακούγεται πραγματικά πολύ ενοχλητικό! Έτσι δεν είναι;

Με αυτό τον τρόπο κάθε άγνωστος θα μπορεί να καταναλώσει ένα μεγάλο μέρος του εύρους ζώνης του δικτύου σας ή θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το δίκτυό σας για να εκτελέσει διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Το κέρδος φαίνεται να πηγαίνει μόνο στους κυβερνό-απατεώνες που που αναζητούν ανοιχτά δίκτυα. Είναι όμως έτσι;

“Το Open Wireless Movement είναι ένας συνασπισμός από υποστηρικτές της ελευθερίας του Διαδικτύου, επιχειρήσεις, οργανισμούς, και τεχνολόγους που εργάζονται για την ανάπτυξη νέων ασύρματων τεχνολογιών για να εμπνεύσουν ένα κίνημα διαφάνειας στο Διαδίκτυο», αναφέρει η ιστοσελίδα του Open Wireless Movement.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις τεχνολογίες που θα καταστήσουν εύκολη στους χρήστες του Internet να έχουν πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες τους, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, και διατηρώντας της ποιότητας της πρόσβασης.”

Η ιστοσελίδα OpenWireless.org εξηγεί την πρωτοβουλία της κίνησης που απαρτίζουν οργανώσεις μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και οργανώσεις για τα δικαιώματα του internet όπως των Electronic Frontier Foundation (EFF), Free Press, Mozilla, και Fight for the Future, μεταξύ άλλων.

Το Electronic Frontier Foundation (EFF), εργάζεται για μια τέτοια τεχνολογία και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα δωρεάν, open-source router firmware, που ονομάζουν “Open Wireless Router”, στο συνέδριο Hackers on Planet Earth (HOPE X) που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη. Αυτό το firmware θα σας αφήσει να μοιράζεστε ένα μέρος του Wi-Fi σας με κανέναν που βρίσκεται γύρω σας, χωρίς να χρειάζεται password.

Το firmware του “Open Wireless Router” θα βοηθήσει το κοινό να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μικρό προκαθορισμένο εύρος ζώνης του δικτύου σας και με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να επιτρέψετε σε κάποιον που βρίσκετε κοντά ή στους περαστικούς να δουν τα mail τους, να πραγματοποιήσουν φωνητικές κλήσεις από το ιδιωτικό σας Wi-Fi, ενώ θα μπορείτε να μπλοκάρετε το κατέβασμα αρχείων πολλών gigabyte.
Η συγκεκριμένη ιδέα αν και ακούγεται τρομακτική φαίνεται να είναι η λύση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο αν φυσικά το router του EFF διασφαλίζει τον ιδιοκτήτη. Η συγκεκριμένη ιδέα θα μπορούσαμε να επιφέρει μια κακή εμπειρία περιήγησης. Για το σκοπό αυτό, η EFF, αναφέρει ότι το firmware του “Open Wireless Router” χρησιμοποιεί μια έξυπνη τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί από την τήρηση των προτεραιοτήτων του ιδιοκτήτη. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού δικτύου Wi-Fi θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σε σχέση με άλλους.

Ο EFF αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που κάποιος κάνει κατάχρηση της διεύθυνσης IP για παράνομες δραστηριότητες ή επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δεν θα υπάρχει νομικό πρόβλημα, αφού το router θα επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS