ΑρχικήinetΚατσανέβας εναντίον Wikipedia: Υποχρεώνονται να αφαιρέσουν το «όνειδος»

Κατσανέβας εναντίον Wikipedia: Υποχρεώνονται να αφαιρέσουν το «όνειδος»

wikipedia-logoΓια πρώτη φορά δικαστήριο υποχρεώνει – έστω και προσωρινά – χρήστη της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια (Wikipedia) να αφαιρέσει κείμενο που έχει αναρτήσει, με αναφορές μάλιστα σε δημόσιες αξιόπιστες πηγές, όπως είναι σειρά δημοσιευμάτων στον έντυπο Τύπο. Η προσωρινή διαταγή, που εκδόθηκε χθες από την πρόεδρο υπηρεσίας του Πρωτοδικείου της Αθήνας, έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Θεόδωρος Κατσανέβας ζητώντας τη διαγραφή από το περιεχόμενο του βιογραφικού του στη Wikipedia αναφοράς σχετικής με τον χαρακτηρισμό «όνειδος» που του είχε αποδώσει με τη διαθήκη του ο πρώην πεθερός του Ανδρέας Παπανδρέου. Με την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, που συζητείται στις 11 Μαρτίου 2014, ο Θ. Κατσανέβας στρέφεται κατά της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και του χρήστη, ο οποίος είχε κάνει την επίμαχη ανάρτηση επικαλούμενος σειρά δημοσιευμάτων, όπως απαιτεί η πολιτική ορθής χρήσης της Wikipedia. Η πρόεδρος πρωτοδικών που έκρινε το αίτημα του κ. Κατσανέβα απέρριψε το αίτημα για την ΕΛΛΑΚ, ενώ αντίθετα το έκανε δεκτό για τον χρήστη. Η πληρεξούσια δικηγόρος του κ. Χαρά Δαούτη επισήμανε ενώπιον της δικαστικής λειτουργού ότι ο εντολέας της προέβη στην επίμαχη ανάρτηση κάνοντας χρήση δημόσιων και αξιόπιστων πηγών, που ήταν συγκεκριμένα δημοσιεύματα για τα οποία ο αντίδικος ουδέποτε μέχρι τώρα είχε προσφύγει ζητώντας δικαστική προστασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο και πολύγλωσσο. Εχει δε ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει.
Σύμφωνα με την κ. Ζαούτη, για πρώτη φορά δικαστική απόφαση – προσωρινή διαταγή – υποχρεώνει χρήστη ο οποίος τήρησε απαρέγκλιτα τους κανόνες, να κατεβάσει ανάρτησή του. Ο εντολέας της, όπως διαβεβαιώνει, θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, ωστόσο, λένε νομικοί, αυτό δεν απαγορεύει σε οποιονδήποτε άλλον χρήστη να επαναφέρει την ίδια ανάρτηση.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση εκκρεμεί και αγωγή του κ. Κατσανέβα, η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016.

tanea.gr

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS