ΑρχικήinetPLEASED project: Νέα τεχνολογία επιτρέπει στα φυτά να μιλάνε

PLEASED project: Νέα τεχνολογία επιτρέπει στα φυτά να μιλάνε

Υπάρχουν πάρα πολλοί που ισχυρίζονται ότι το να μιλάμε στα φυτά, τα βοηθά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Πως θα σας φαινόταν όμως αν τα φυτά, μπορούσαν να σας μιλήσουν; γίνεται αν τα φυτά θα μπορούσαν να μιλήσουν πίσω; Όπως όλα δείχνουν μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται θα επιτρέπει στα φυτά, να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον τους, επιτρέποντας τους να ενεργούν σαν βιοαισθητήρες.

plant
Ας το εξηγήσουμε καλύτερα.

Όπως και οι περισσότεροι ζώντες οργανισμοί, τα φυτά παράγουν ηλεκτρικά σήματα για ανταποκριθούν σε εξωτερικά ερεθίσματα. Ταξινομώντας τα ηλεκτρικά σήματα τα οποία παράγονται σαν ανταπόκριση σε κάποιο ερέθισμα, η ομάδα PLEASED, αναφέρει ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν τα φυτά σαν βιοαισθητήρες για να μετρήσουν μια ποικιλία χημικών και φυσικών παραμέτρων, όπως η ρύπανση, η θερμοκρασία, η υγρασία, το φως του ήλιου, την όξινη βροχή, και την παρουσία χημικών ουσιών σε μία βιολογική καλλιέργεια.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο youris.com, ο υπεύθυνος του προγράμματος Andrea Vitaletti παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ήδη συσκευές με την τεχνική ικανότητα μέτρησης αυτών των παραμέτρων, αλλά τα φυτά είναι παντού, φτηνά , ανθεκτικά και δεν απαιτουν βαθμονόμηση. Επίσης, μπορούν να μετρήσουν πολλαπλές παραμέτρους ταυτόχρονα. Αυτό είναι και και θετικό και αρνητικό, γιατί είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ διαφορετικών ηλεκτρικών σημάτων που συμβαίνουν την ίδια στιγμή.

Αν τα ηλεκτρικά σήματα μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν, η ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, στο μέγεθος ενός συνδετήρα, ή μικρότερο, που θα προσκολλάται στο φυτό και θα συλλέγει τα σήματα που παράγονται στο φυσικό του περιβάλλον. Με τη συλλογή σημάτων από ένα δίκτυο φυτών στην ίδια περιοχή, ο Vitaletti αναφέρει ότι θα είναι δυνατό να παραχθεί μια σαφή ανάλυση του περιβάλλοντος.

Ο Vitaletti δήλωσε ότι το project ήδη τρέχει, και πιστεύει ότι θα είναι έτοιμο τον Μάιο του 2014. Ελπίζει φυσικά ότι και άλλες επιστημονικές ομάδες θα συνεχίσουν να προσθέτουν και θα βελτιώνουν την ποιότητα των δεδομένων στο μέλλον, για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της νέας τεχνολογίας.

Δείτε το βίντεο παρουσίασης.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS