ΑρχικήinetVoyager 1 το διαστημόπλοιο της δεκαετίας του '70

Voyager 1 το διαστημόπλοιο της δεκαετίας του ’70

Παρά το γεγονός ότι ταξίδεψε 11.600 εκατομμύρια μίλια στο διαστρικό διάστημα, το λογισμικό του Voyager 1 δεν είναι και τόσο υψηλής τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιεί ένα σκληρό δίσκο χωρητικότητας 40ΚΒ. Αν θέλουμε να το δούμε με τα σημερινά δεδομένα, ένα iPhone σας 5 των 16 GB ​​έχει περίπου 240.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα δίσκου από το διαστημόπλοιο Voyager.

Η NASA κατασκεύασε το Voyager στη δεκαετία του 1970 μια εποχή προ – υπολογιστών, όταν οι επιστήμονες έπρεπε να βασίζονται αποκλειστικά στους υπολογισμούς που έκαναν με μολύβι, χαρτί, μαυροπίνακες και τις δικές τους μαθηματικές ικανότητες. Παρόλο που φαίνεται αδιανόητο στην εποχή μας το Voyager 1 είναι μία από τις πιο επιτυχημένες αποστολές της NASA, και ο επιστημονικός υπεύθυνος σχεδιασμού του κ. Edward Stone αναφέρει ότι δεν θα αλλάζε τίποτα από την δομή του.
Voyager 1

“Είναι εκπληκτικό το ότι διήρκεσε τόσο,” ανέφερε ο Stone στο Mashable. “Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει τα πράγματα πολύ καλύτερα από αυτά που είχαμε κάνει τότε”.

Η επιτυχημένη σχεδίαση οφείλεται, εν μέρει, στον Δία. Η ομάδα σχεδίασης του διαστημόπλοιου προσπαθούσε εννέα μήνες ελέγχοντας κάθε κύκλωμα για να εξασφαλίσει ότι θα μπορούσε να αντέξει την έντονη ακτινοβολία που θα αντιμετωπίσει στο δύσκολο περιβάλλον του πλανήτη.

“Ήταν οι δοκιμές της ζωής μας”, ανέφερε ο Stone. “Έχοντας επιζήσει του Δία, καταλάβαμε ότι είχαμε σχεδιάσει ένα πολύ ισχυρό διαστημόπλοιο.”

Τριάντα έξι χρόνια μετά την εκτόξευση του, η NASA έχει απενεργοποιήσει κάποιες από τις λειτουργίες του Voyager που έτσι κι αλλιώς είναι άχρηστες στο σημερινό περιβάλλον του. Για παράδειγμα, η ομάδα σταμάτησε την camera του Voyager 1 γιατί είναι πολύ σκοτεινά για να φωτογραφήσει στο διαστρικό διάστημα.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να λαμβάνουν λίγα αλλά συναρπαστικά δεδομένα από το Voyager 1 καθώς ταξιδεύει μέσα σε μια ανεξερεύνητη περιοχή του διαστήματος. Το διαστημικό σκάφος επικοινωνεί με στη Γη χρησιμοποιώντας ένα πομπό των 22,4 Watt φανταστείτε σαν μια λάμπα ψυγείου. Όταν τα σήματα αυτά να φθάσουν στη Γη μετά από ένα ταξίδι που διαρκεί περίπου 17 ώρες ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός – είναι περίπου 0,2 δις δισεκατομμυριοστό του Watt.

Το διαστημικό σκάφος έχει ένα τροφοδοτικό πλουτωνίου που μπορεί να του προσφέρει μια ζωή 88 χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει σε επαφή με την γη για πολλά χρόνια.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS