Ένα σφάλμα στο APT επιτρέπει την εγκατάσταση κακόβουλων πακέτων
infosec

Ένα σφάλμα στο APT επιτρέπει την εγκατάσταση κακόβουλων πακέτων

Ορισμένες δημοφιλείς διανομές Linux έχουν ένα σφάλμα στο package-management interface, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας εισβολέας για να...
Read More
infosec

15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google απομάκρυνε 85 κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store. Ειδικότερα, μία παράνομη adware εφαρμογή...
Read More
infosec

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα...
Read More
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
Latest Posts

Διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων 100 Gbps για τους ευρωπαίους ερευνητές μέσω του GΕANT

Το GEANT, το Πανευρωπαϊκό Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Δίκτυο Υψηλών Ταχυτήτων που συνέβαλε στην ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς, ανήγγειλε την επιτάχυνση των ταχυτήτων μέχρι 2Tbps (τεραμπάιτ ανά δευτερόλεπτο) χάρη στη σημαντική αναβάθμιση του δικτύου. ‘Ετσι, θα διατίθενται πλέον ταχύτητες μέχρι 500Gbps, σε όλο το κεντρικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι μεμονωμένοι χρήστες σε 32.000 πανεπιστήμια, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικά κέντρα, σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, εθνικά αρχεία και νοσοκομεία μπορούν να μεταβιβάζουν δεδομένα με ταχύτητα έως 100Gbps.

speedtest

Η καθοριστική συμβολή του GEANT στην ανάπτυξη της έρευνας και στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος επιβραβεύθηκε στη 10η Συνάντηση Διαβούλευσης για τις Ηλεκτρονικές Υποδομές (10th e-Infrastructure Concertation Meeting) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, 6-7 Μαρτίου 2013.

Το βραβείο αριστείας για την κατηγορία των ηλεκτρονικών υποδομών απονεμήθηκε στο GEANT, έπειτα από αξιολόγηση των καλύτερων πρακτικών και της αποτελεσματικότητας των έργων του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο απολογισμός των αποτελεσμάτων των έργων, και η συζήτηση των μελλοντικών δράσεων για τις ηλεκτρονικές υποδομές στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 (2014-2020).

Από την ελληνική πλευρά, το Δίκτυο ΕΔΕΤ αποτελεί ένα από τα 32 εθνικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά δίκτυα του GΕANT, που συνδέουν περισσότερα από 8.000 ιδρύματα με 40 εκατομμύρια χρήστες. Οι πρωτοποριακές υπηρεσίες που διαθέτει σήμερα η ΕΔΕΤ ΑΕ στην ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας είναι εφάμιλλες αυτών που προσφέρονται και στις πλέον προηγμένες χώρες της ΕΕ, και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος για την ελληνική πολιτεία.

Με την ύπαρξη του δικτύου και των υποδομών της ΕΔΕΤ ΑΕ εξασφαλίζεται η καθολική πρόσβαση όλων των Ιδρυμάτων σε πόρους, πληροφορίες και προηγμένες ερευνητικές υποδομές με μοναδική αξία για την έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία.

Ενδεικτική της σημασίας του έργου του GEANT είναι η δήλωση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes: «Χρειαζόμαστε υψηλές ταχύτητες και μεγάλες χωρητικότητες για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην ερευνητική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα το τμήμα «δεδομένα» της εξίσωσης «έρευνα» είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με την ίδια την έρευνα. Με την αναβάθμιση αυτή, το δίκτυο GΕANT αποδεικνύει ότι είναι πρωτοπόρο στην ερευνητική δικτύωση». Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει σήμερα στη χρηματοδότηση του δικτύου GΕANT με 41,8 εκατ. ευρώ.

Το GEANT ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 2000 και από τότε κύριος στόχος του είναι η πραγματοποίηση και η συνεχής βελτίωση την συνεργασίας ερευνητών στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, μέσω του δικτύου του. Το δίκτυο GΕANT συνδέει 38 εταίρους NREN (National Research and Education Network) που εξυπηρετούν 43 χώρες, και τουλάχιστον 50.000.000 τελικούς χρήστες σε πάνω από 10.000 πανεπιστήμια, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, μουσεία, εθνικά αρχεία, νοσοκομεία κ.λπ. καθώς και 22.000 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το έργο συντονίζει η εταιρεία DANTE (Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία ηγείται κοινοπραξίας 41 εταίρων.

Οι ταχύτητες που προσφέρει το GΕANT ενισχύουν την συνεργασία σε σημαντικά έργα και ικανοποιούν τις ανάγκες για τη μεταφορά του ολοένα και αυξανόμενου όγκου δεδομένων από τους επιστήμονες όλων σχεδόν των ερευνητικών πεδίων.

Με άλλα λόγια, τα νέα μέσα διευκολύνουν τις παγκόσμιες συνεργασίες, με αποτέλεσμα, αφενός, να παράγονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων τα οποία πρέπει να κοινοποιούνται και να αναλύονται, και, αφετέρου, να χρησιμοποιούνται μηχανογραφικές εγκαταστάσεις που μπορεί να βρίσκονται σε άλλες περιοχές.

Η επιστήμη, η έρευνα και η εκπαίδευση εξελίσσονται συνεχώς, με αποτέλεσμα και οι ανάγκες για διασύνδεση των διαφορετικών ερευνητικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο να αυξάνονται. Το GEANT εξασφαλίζει τη σύνδεση αυτή μέσω των δικτύων EIN (ζώνη Ασίας/Ειρηνικού και Νότιας Ασίας), EUMEDCONNECT (Μεσόγειος), RedCLARA (Λατινική Αμερική), CAREN (Κεντρική Ασία), C@ribnet (Καραϊβική) και UbuntuNet (Νότια και Ανατολική Αφρική), καθώς και των δικτύων της Βόρειας Αμερικής, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Στόχος, επίσης, του GEANT είναι να εξασφαλίζει διαθεσιμότητα 99,999% μέσω του γρήγορου εντοπισμού και της επίλυσης προβλημάτων του δικτύου καθώς και ισχυρών χαρακτηριστικών ασφαλείας για την ανίχνευση και την πρόληψη κακόβουλων επιθέσεων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από GEANT, ΕΔΕΤ

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *