ΑρχικήinetΔίσκος 360TB μπορεί να επιβιώσει ακόμα και μετά το τέλος της ανθρωπότητας

Δίσκος 360TB μπορεί να επιβιώσει ακόμα και μετά το τέλος της ανθρωπότητας

Στο μέλλον, Θα είμαστε σε θέση να σώσουμε την ιστορία του ανθρώπινου γένους σε ένα μέσο αποθήκευσης από γυαλί που θα μπορούσε να παραμείνει άθικτο ακόμα κι αν χαθεί η ανθρωπότητα. Ο νέος τρόπος αποθήκευσης δεδομένων που έχει χαρακτηριστικά ανθρώπινου μυαλού, θα μπορεί να δεχτεί 360TB δεδομένων και θα έχει την ικανότητα να αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και 1.832 Fahrenheit ή 1000 βαθμών Κελσίου.

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη ενός γρήγορου femtosecond λέιζερ, οι ερευνητές μπόρεσαν να γράψουν με επιτυχία και να διαβάσουν 300KB δεδομένα σε ένα παντοτινό μέσο αποθήκευσης που αποτελείται από αυτό-συναρμολογούμενες νανοδομές μέσα σε λιωμένο χαλαζία. Σκεφτείτε το σαν μια πραγματική έκδοση των κρυστάλλων μνήμης που έχετε δει στις παλιές ταινίες του “Superman”.

5D optical memory

Περιέργως, το femtosecond λέιζερ, το οποίο εκπέμπει μικρούς και ισχυρούς παλμούς φωτός, μπορεί να κωδικοποιήσει τα δεδομένα σε τρεις στρώσεις με τελείες νανοδομής εντός του γυαλιού σε μια απόσταση μόνο πέντε μικρόμετρων (micrometers). Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το femtosecond laser γράφει δεδομένα σε πέντε διαστάσεις – ένα αριθμό με βάση το μέγεθος, τον προσανατολισμό και την τρισδιάστατη θέση των νανοδομών, αναφέρει το cnet.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του University of Southampton’s Optoelectronics Research Center και μια από το Eindhoven University of Technolog έλαβαν μέρος στην δημιουργία του επαναστατικού μέσου αποθήκευσης. Ο επικεφαλής των ομάδων ήταν ο Jingyu Zhang.

“Είναι συναρπαστικό να σκεφτούμε ότι έχουμε δημιουργήσει το πρώτο “έγγραφο” που θα επιβιώσει πιθανότατα περισσότερο και από την ανθρώπινη φυλή”, δήλωσε ο καθηγητής Peter Kazansky του Optoelectronics Research Center. “Αυτή η τεχνολογία μπορεί να διασφαλίσει ότι ακόμα και τα τελευταία στοιχεία του πολιτισμού μας δεν θα ξεχαστούν.”

Διαβάστε τη δημοσίευση των  ερευνητών

5D Data Storage by Ultrafast Laser Nanostructuring in Glass paper (PDF)

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS