ΑρχικήbusinessΗ «μάχη» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τα δίκτυα νέας γενιάς

Η «μάχη» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τα δίκτυα νέας γενιάς

[su_heading]Αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του ΟΤΕ και των λοιπών παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αποτελούν οι αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) για τον κανονισμό της τεχνολογίας vectoring και την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στη χώρα.[/su_heading]

Η «μάχη» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

Η τεχνολογία vectoring, γνωστή και ως VDSL 2, επιτρέπει την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων με ταχύτητες μέχρι και 100 Mbps, μέσω της αξιοποίησης της υφιστάμενης υποδομής χαλκού της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της τεχνολογίας VDSL vectoring είναι η αναβάθμιση των καμπινών (πρώην “ΚΑΦΑΟ”) που συνδέονται με τους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους του OTE, ώστε να πραγματοποιείται σύνδεση μέσω οπτικών ινών.

Ο ΟΤΕ έχει ήδη ξεκινήσει να εγκαθιστά τέτοιου είδους υποδομές (FTTC), μέσω των οποίων προσφέρει ευρυζωνικές συνδέσεις VDSL (50Μbps) στην αγορά, ενώ το πλάνο του ήταν να αναβαθμίσει το σύνολο των 18.000 καμπινών που υπάρχουν σε 174 αστικά κέντρα, μέχρι το τέλος του 2018.

Οι διαδικασίες τις αναβάθμισης ωστόσο έχουν «παγώσει» στα πλαίσια του νέου κανονισμού της ΕΕΤΤ. Η δημόσια διαβούλευση για τον κανονισμό του vectoring ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αρμόδια αρχή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να προβλέπει το «μοίρασμα» των περιοχών που πρέπει να αναβαθμιστούν μεταξύ του OTE και των λοιπών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Vodafone, Wind, Forthnet κ.λ.π.), προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο του ανταγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κανονισμός προβλέπει την κάλυψη του 80% των καμπινών κάθε αστικού κέντρου από τον ΟΤΕ, σε διάστημα έξι μηνών. Οι υπόλοιποι πάροχοι θα κληθούν στη συνέχεια να επιλέξουν τις περιοχές στις οποίες επιθυμούν να αναπτύξουν την τεχνολογία vectoring, και θα έχουν περιθώριο 24 μηνών για ελάχιστη κάλυψη 40%.

Όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ, το σχέδιο του Κανονισμού χρήζει τροποποιήσεων, λόγω του ότι θέτει διαφορετικά ποσοστά κάλυψης για τον ΟΤΕ (80%) σε σχέση με των άλλων παρόχων (40%) ως προαπαιτούμενο για την «κατοχύρωση» περιοχών (Αστικών Κέντρων – Α/Κ) επένδυσης, ενώ περιορίζει σημαντικά τον χρονικό ορίζοντα επενδύσεων του ΟΤΕ σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των άλλων παρόχων (6 μόνο μήνες για τον ΟΤΕ και 24 μήνες για τους παρόχους).

Οι διατάξεις αυτές εάν παραμείνουν ως έχουν για όλους τους παρόχους σε συνδυασμό με ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 12 μηνών για τον ΟΤΕ (σε σχέση με τους 24 μήνες των παρόχων) θα έχουν ως αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτα για τουλάχιστον 2 χρόνια 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία διαφορετικά θα αποκτούσαν στον ίδιο χρονικό ορίζοντα πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων με επενδύσεις είτε του ΟΤΕ είτε των άλλων παρόχων.

Αντιδράσεις για τον ισχύον κανονισμό έχουν εκφραστεί και από άλλους παρόχους όπως η Vodafone, η οποία ζητά επιμήκυνση του χρονικού ορίζοντα που προβλέπεται για την υλοποίηση των επενδύσεων, από τα δύο στα τρία έτη, λόγω του εύρους των αστάθμητων παραγόντων που πρέπει να συνυπολογιστούν και λόγω του προβαδίσματος που έχει ο ΟΤΕ σε επίπεδο υποδομών.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS