ΑρχικήsecurityΚρατήστε το smartphone κινητό σας ασφαλές!

Κρατήστε το smartphone κινητό σας ασφαλές!

Τα smartphones έχουν κατακτήσει τον κόσμο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’αυτό. Δεν αποτελούν μόνο τη φορητή μας ψυχαγωγία, αλλά είναι και ο τρόπος μας για να μένουμε συνδεδεμένοι με την εργασία, τους φίλους και την οικογένειά μας χωρίς να έχει σημασία το πού βρισκόμαστε. Από τη στιγμή που μεταφέρουμε τα τηλέφωνα μας είτε μέσα στην τσέπη είτε στην τσάντα μας και τα χρησιμοποιούμε παντού, ατυχήματα μπορεί να συμβούν.

Δυστυχώς, μια πτώση ή λίγο νερό είναι αρκετά για να καταστραφεί το αγαπημένο μας smartphone. Όμως, ενώ ένα σπασμένο τηλέφωνο είναι κάτι που μπορεί να μας αγχώσει, υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανάκτησης δεδομένων. Οπότε, για να αποφευχθεί μια εκ νέου απώλεια δεδομένων, υπάρχουν και πάλι μερικοί τρόποι δημιουργίας αυτόματων αντιγράφων ασφαλείας για τα δεδομένα του τηλεφώνου μας.

Κρατήστε το smartphone κινητό σας ασφαλές!

Έχω ήδη χάσει τα δεδομένα μου. Τι πρέπει να κάνω;

Αν έχετε ήδη χάσει τα δεδομένα σας εξαιτίας ενός ατυχούς γεγονότος του smartphone σας, μη φοβάστε! Μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας μέσω μιας υπηρεσίας ανάκτησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Αν το τηλέφωνό σας είναι φυσικά κατεστραμμένο ή απλά κάτι στο λογισμικό πήγε στραβά, τα συστήματα ανάκτησης δεδομένων θα είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να πάρετε τα δεδομένα σας πίσω.

Κρατάτε πάντα ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο

Αν είστε πιστοί στην Apple και έχετε ένα iPhone και έναν Mac υπολογιστή, μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του τηλεφώνου σας στον Mac σας χρησιμοποιώντας ένα iOS λογισμικό που ονομάζεται Time Machine. Το Time Machine παίρνει ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων του smartphone σας σε μια μονάδα δίσκου, είτε κάπου στο σκληρό δίσκο του Mac είτε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Η ανάκτηση των δεδομένων σας από το Time Machine είναι αρκετά απλή.

Σε ένα Android τηλέφωνο μπορείτε να πάρετε χειροκίνητα ένα αντίγραφο ασφαλείας σε οποιονδήποτε υπολογιστή είτε συνδέοντας το τηλέφωνο με τον υπολογιστή μέσω καλωδίου μεταφοράς είτε εισάγοντας την κάρτα μνήμης του τηλεφώνου στον υπολογιστή και κάνοντας μεταφορά των αρχείων με αυτόν τον τρόπο. Αυτά τα αρχεία μπορούν, στη συνέχεια, να αποθηκευτούν στον υπολογιστή ή σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Συνιστάται να αποθηκεύετε τα αρχεία σας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, αντί για τον υπολογιστή σας, τόσο για να εξοικονομήσετε χώρο στον υπολογιστή σας όσο και για να κρατήσετε τα αρχεία σας ακόμη πιο ασφαλή.

external-hard-drive

Αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μία υπηρεσία Cloud

Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες Cloud που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων του smartphone σας. Οι Dropbox και Google Drive είναι δύο δωρεάν υπηρεσίες που μπορείτε να τις κατεβάσετε ως εφαρμογές στο Apple ή Android smartphone κινητό σας τηλέφωνο. Και οι δύο αυτές εφαρμογές λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο υπό την έννοια ότι μπορούν αυτόματα να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας από το τηλέφωνό σας και να τα αποθηκεύσουν σε ένα Cloud, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας από σε οποιαδήποτε συσκευή. Το Dropbox μπορεί να αποθηκεύσει αυτόματα τις φωτογραφίες σας, κάνοντας χώρο παράλληλα στο τηλέφωνό σας. Η Google έχει μια ξεχωριστή εφαρμογή Google Photos που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και μεταφορτώνει αυτόματα τις φωτογραφίες σας στο Google Drive σας. Για να επαναφέρετε τα δεδομένα σας από το Google Drive ή το Dropbox σε ένα νέο τηλέφωνο, απλά κατεβάστε το app, συνδεθείτε στο λογαριασμό σας και να επιλέξετε ποια δεδομένα θα θέλατε να συγχρονίσετε με το νέο σας τηλέφωνο.

cloud-service

Εάν το τηλέφωνό σας έχει ήδη σπάσει, μπορεί να είναι ήδη αργά για να μπορέσετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, αλλά όχι απαραίτητα αργά για να τα ανακτήσετε. Επιπλέον, στο νέο σας τηλέφωνο, αφιερώστε λίγο χρόνο  για τη δημιουργία ενός τρόπου που δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του smartphone σας για να σας γλιτώσει από την ταλαιπωρία του να πάρετε πίσω τα δεδομένα σας.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε τρόπο, με τον οποίο θα επιλέξετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Το να πάρετε ένα αντίγραφο ασφαλείας χειροκίνητα σε έναν υπολογιστή ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο σημαίνει ότι θα πρέπει να θυμάστε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά, αλλά σας δίνει περισσότερη ασφάλεια. Οι Cloud υπηρεσίες είναι αυτόματες και ασφαλείς, αλλά μπορεί να έχουν περιορισμένη χωρητικότητα και οι εφαρμογές θα καταλαμβάνουν κάποιο χώρο αποθήκευσης στο τηλέφωνό σας.

Δεν έχει σημασία ποια μέθοδο θα επιλέξετε εν τέλει, αλλά η προστασία του smartphone σας, των δεδομένων και των μνημών σας που υπάρχουν σε αυτό, είναι όλα εξαιρετικά σημαντικά. Μη ξεχνάτε, εξάλλου, ότι ο χρόνος και οι πόροι που δαπανώνται για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του τηλεφώνου σας μπορεί να σας εξοικονομήσει και χρόνο και ενέργεια στο μέλλον.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS