ΑρχικήsecurityPlay Store | Aπομάκρυνση εφαρμογών που υπόσχονταν αύξηση των followers

Play Store | Aπομάκρυνση εφαρμογών που υπόσχονταν αύξηση των followers

[su_heading size=”18″ margin=”40″]Η Google αφαιρεί από το Play Store κακόβουλες εφαρμογές που υπόσχονταν αύξηση των followers στα social media. Στην πραγματικότητα οι εφαρμογές παρέδιδαν ένα ατελείωτο, φαύλο κύκλο διαφημίσεων και υπέκλεπταν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών.[/su_heading]

Play Store

Σύμφωνα με έκθεση της σλοβακικής εταιρείας ασφάλειας ESET, η Google έχει αφαιρέσει από το Play Store μια σειρά εφαρμογών Android που υπόσχονταν αύξηση των οπαδών και των followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την ESET, οι εφαρμογές αυτές δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να συλλέγουν τα δεδομένα των χρηστών, να προβάλλουν διαφημίσεις και να εγγράφουν τους χρήστες σε premium συνδρομητικές υπηρεσίες. Τα περισσότερα apps υπόσχονταν την παράδοση οπαδών, χρησιμοποιώντας δελεαστικά ονόματα και αναλυτικές περιγραφές.

[su_note note_color=”#aacca8″ radius=”7″]O αριθμός των χρηστών που έπεσε θύμα των ψεύτικων εφαρμογών προχωρόντας σε εγκατάσταση, κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 1.000.000.[/su_note]

Στην πραγματικότητα, καμία από τις εφαρμογές δεν παρείχε κάποιου είδους λειτουργικότητα, και μοναδικός τους σκοπός ήταν η πραγματοποίηση κακόβουλων ενεργειών. Οι εφαρμογές ξεκινούσαν την κακόβουλη δράση τους συλλέγοντας τους αριθμούς τηλεφώνων των χρηστών και στη συνέχεια τους ζητούσαν να επιλέξουν τον τύπο της συσκευής τους και τον αριθμό των οπαδών που ήθελαν να κερδίσουν.

Μετά από αυτό, οι εφαρμογές εισέρχονταν σε μια διαδικασία ταυποίησης με την ονομασία “Human verification”, η οποία δεν ήταν παρά μια συγκαλυμμένη μέθοδος για την προβολή μιας ατελείωτης σειράς διαφημίσεων.

Κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης διαδικασίας επαλήθευσης, οι εφαρμογές έβρισκαν διάφορους τρόπους για να συλλέγουν και άλλα είδη πληροφοριών, όπως τα ονόματα των χρηστών, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διευθύνσεις κατοικίας και ημερομηνίες γέννησης.

Επιπλέον, οι χρήστες καλούνταν μέσω αναδυόμενων παραθύρων να αποδεχτούν τους όρους των προσφερόμενων υπηρεσιών για να μπορέσουν να λάβουν τους υποτιθέμενους followers. Στην πραγματικότητα όμως οι χρήστες έδιναν τη συγκατάθεσή τους για να λαμβάνουν μηνύματα κειμένου από υπηρεσίες premium, με υψηλό κόστος ανά εβδομάδα.

android-app-follower

“Στην πραγματικότητα, η διαδικασία επαλήθευσης είναι ένας ατέλειωτος φαύλος κύκλος” εξηγεί ο Lukas Stefanko της ESET. “Μοναδικός σκοπός όλων αυτών των ερευνών, διαφημίσεων, προσφορών, βραβείων, επάθλων, κουπονιών και άλλων φτηνών τεχνασμάτων μάρκετινγκ που επιστρατεύονται, είναι η άντληση όσο το δυνατό περισσότερων πληροφοριών και χρημάτων από τους χρήστες που ήταν πεινασμένοι για follower”, προσθέτει.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS