ΑρχικήsecurityMIT: To Ανώνυμο Δίκτυο Riffle είναι καλύτερο από το Tor

MIT: To Ανώνυμο Δίκτυο Riffle είναι καλύτερο από το Tor

Ερευνητές από το MIT και την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης, στην Ελβετία, έχουν δημιουργήσει ένα νέο είδος ανώνυμου δικτύου, που ισχυρίζονται ότι διορθώνει κάποια από τα αδύναμα σημεία του Tor. Ονομάζεται Riffle και το δίκτυό τους λειτουργεί παρόμοια με το Tor, αλλά “σκληραίνει” απέναντι σε καταστάσεις όταν κακόβουλοι φορείς εισάγουν rogue servers στο δίκτυο, μια τεχνική γνωστή ως Sybil επίθεση, στην οποία το Tor είναι ευάλωτο.

Να αποκρούσουν αυτά τα είδη των επιθέσεων, οι ερευνητές έκαναν κάποιες αλλαγές στο πώς λειτουργούν οι βασικές αρχές του Tor και δημιούργησαν ένα νέο ανώνυμο δίκτυο από το μηδέν.

MIT: To Ανώνυμο Δίκτυο Riffle είναι καλύτερο από το Tor

Πρώτα από όλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι το Riffle χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύστημα για το “ανακάτεμα” των μηνυμάτων ενώ αυτά διέρχονται μέσα σε διάφορους διακομιστές. Αν τα πακέτα A, B, C εισαχθούν σε έναν Riffle server, θα καθυστερήσουν και θα ανακατευθούν σε μια τυχαία σειρά και στη συνέχεια θα αποσταλούν με μια εντελώς διαφορετική σειρά (για παράδειγμα, C, Α, Β).

Ένας παράγοντας απειλή που θα παρακολουθεί την πορεία του μηνύματος δεν θα είναι σε θέση να μαντέψει πότε και ποιο πακέτο είναι εκείνο που εισήλθε σε έναν Riffle κόμβο και ποιο έχει οριστεί να φύγει.

Το Riffle δεν εξέτασε λεπτομερώς το πώς λειτουργεί το Tor επειδή εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το πρωτοποριακό Onion πρωτόκολλο για την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων με διαφορετικά επίπεδα κρυπτογράφησης, τα οποία «ξεφλουδίζονται» σε κάθε διακομιστή μέσω των οποίων το μήνυμα ταξιδεύει. Έτσι, ένας εισβολέας θα πρέπει να σπάσει αρκετά στρώματα κρυπτογράφησης για να φτάσει στο Riffle περιεχόμενο.

Για τις Sybil επιθέσεις, το Riffle χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται «verifiable shuffle», η οποία λειτουργεί πάνω από το Onion πρωτόκολλο.

“Η κρυπτογράφηση μπορεί να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε ο διακομιστής μπορεί να παράγει μια μαθηματική απόδειξη ότι τα μηνύματα που στέλνει τα διαχειρίζεται σύμφωνα με αυτά που λαμβάνει”, εξηγεί το ΜΙΤ.

Αυτό γίνεται με την αποστολή του πρώτου μηνύματος μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας με όλους τους servers του στο Riffle δίκτυο. Αυτό το μήνυμα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ασφαλών συνδέσεων για όλους τους servers κατά τη διάρκεια της διαδρομής ενός μηνύματος.

Μετά το πρώτο μήνυμα, τα υπόλοιπα του καναλιού επικοινωνίας χρησιμοποιούν ένα λιγότερο CPU-intensive σύστημα ελέγχου ταυτότητας και κρυπτογράφησης που είναι ακόμα αρκετά ασφαλές και επιπλέον παρέχει καλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, σε σύγκριση με το Tor.

Οι ερευνητές λένε ότι για τις μεταφορές αρχείων απαιτείται το ένα δέκατο του χρόνου, σε σύγκριση με άλλα ανώνυμα δίκτυα.

Προηγούμενες προσπάθειες για να δημιουργηθούν καλύτερα ανώνυμα δίκτυα συμπεριλαμβανομένου των projects, HORNET ή Vuvuzela του MIT. Ενώ το HORNET ήταν έτοιμο για δοκιμές και οι δημιουργοί του υπερηφανεύοταν για το ότι είναι γρηγορότερο και ασφαλέστερο από το Tor, το Vuvuzela δεν ήταν καν κοντά σε μια διαδικασία παραγωγής.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Riffle θα παρουσιαστούν στο Privacy Enhancing Technologies Symposium τον Ιούλιο, στο Darmstadt της Γερμανίας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS