ΑρχικήHow ToΟι κρυφές προκλήσεις κατά την εκκίνηση από ένα USB flash drive

Οι κρυφές προκλήσεις κατά την εκκίνηση από ένα USB flash drive

Τα Windows ή και ακόμη και η μητρική πλακέτα σας θα μπορούσαν να γίνουν εμπόδια. Κάθε υπολογιστής χρειάζεται έναν τρόπο για να κάνει εκκίνηση, σε κάποιο άλλο πέρα από το εγκατεστημένο, λειτουργικό σύστημα. Τα αφαιρούμενα μέσα εκκίνησης (όπως είναι και το USB) σας επιτρέπουν να επιδιορθώσετε την εγκατάσταση των Windows, όταν τα ίδια τα Windows κάνουν αδύνατη την εκκίνηση. Παρέχουν ένα καθαρό περιβάλλον για τη σάρωση κακόβουλου λογισμικού και την απομάκρυνσή του. Επιπλέον, σας επιτρέπουν να δοκιμάσετε διάφορες εκδόσεις του Linux χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια από αυτές.

Οι κρυφές προκλήσεις κατά την εκκίνηση από ένα USB flash drive

Δεν πάει πολύς καιρός, που σχεδόν κάθε PC είχε μια μονάδα οπτικού δίσκου και η εκκίνηση από ένα CD ή ένα DVD ήταν απλή. Αλλά οι οπτικοί δίσκοι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι και η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε στη διάθεσή μας στα μέσα εκκίνησης χρησιμοποιεί το USB -συνήθως μια μονάδα flash. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Οι σημερινοί υπολογιστές έρχονται με αυξημένη προστασία, γεγονός που είναι καλό, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα. Κάπου στην οθόνη ρύθμισης του BIOS σας, θα βρείτε σχεδόν σίγουρα μια επιλογή Secure Boot. Εάν δεν μπορείτε να εκκινήσετε από ένα flash drive, απενεργοποιήστε την.

Ένα άλλο ζήτημα: Οι περισσότερες από τις σημερινές μητρικές κάρτες χρησιμοποιούν UEFI αντί για το ντεμοντέ BIOS και ένα λειτουργικό σύστημα που δεν υποστηρίζει UEFI δεν μπορεί να ξεκινήσει. Οι περισσότερες μητρικές κάρτες υποστηρίζουν το legacy boot, αλλά μερικοί υπολογιστές δεν έχουν αυτή την επιλογή.

Τέλος, οι περισσότεροι από τους σημερινούς υπολογιστές ξεκινούν αμέσως από τον εσωτερικό σκληρό δίσκο ή SSD, χωρίς να ψάχνουν για κάποιο bootable εξωτερικό μέσο. Θα πρέπει να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για να τα δούνε και τι πρέπει να κάνετε εξαρτάται από τον υπολογιστή σας.

Για παράδειγμα, στο Lenovo X220 laptop, πατώντας το κουμπί τροφοδοσίας και, στη συνέχεια, πατώντας επανειλημμένα και αφήνοντας το F12 εμφανίζεται το μενού εκκίνησης και να μπορείτε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή. Αλλά πριν καταφέρετε να μπείτε έτσι στο boot menu, πρέπει να εισέλθετε στο BIOS-Setup (F1), να βεβαιωθείτε ότι το UEFI / Legacy Boot έχει οριστεί στο Both και ότι το UEFI/Legacy Boot Priority έχει οριστεί στο Legacy First.

Κάθε υπολογιστής Windows έχει το δικό του μοναδικό τρόπο να κάνει ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Για παράδειγμα. ο ASUS Transformer Book T100, στερείται των legacy boot ικανοτήτων. Μπορείτε να εκκινήσετε το Windows 10 recovery drive, αλλά όχι τις περισσότερες διανομές Linux.

Έτσι τι πρέπει να κάνετε; Πηγαίνετε στην αγαπημένη μηχανή αναζήτησής σας και να αναζητήσετε το όνομα και το μοντέλο του υπολογιστή σας (όπως για παράδειγμα Lenovo X220) και γράψτε μαζί είτε “usb boot” είτε “flash drive boot” συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγικών.

Πολύ πιθανόν να βρείτε χρήσιμες οδηγίες. Θα ήθελα να σας συστήσω ανεπιφύλακτα να κάνετε αυτήν την αναζήτηση και να δοκιμάσετε τις οδηγίες, όταν ο υπολογιστής σας είναι υγιής. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις οδηγίες κάπου όπου είναι εύκολα προσβάσιμες ακόμα και όταν ο υπολογιστής σας δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS