ΑρχικήsecurityΗ Superman memory crystal αποτελεί το μέλλον της αποθήκευσης δεδομένων

Η Superman memory crystal αποτελεί το μέλλον της αποθήκευσης δεδομένων

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον προσφέρουν μια δελεαστική ματιά σε ένα νέο είδος της τεχνολογίας που θα μπορούσε να είναι το μέλλον της αποθήκευσης δεδομένων.

Η Superman memory crystal αποτελεί το μέλλον της αποθήκευσης δεδομένων

Η νέα τεχνολογία, που ονομάζεται “Superman memory crystal” χρησιμοποιεί λέιζερ και νανοδομές για να καταγράψει τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε μικροσκοπικούς γυάλινους δίσκους. Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να διατηρούν τα δεδομένα και τα έγγραφά τους για δισεκατομμύρια χρόνια, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές πειραματίζονται με την τεχνολογία, που ονομάζεται 5-διαστάσεων αποθήκευσης δεδομένων, από το 2013, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η τεχνική για να καταγράψει 300KB ενός κειμένου. Τώρα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και οι επιστήμονες είναι σε θέση να αποθηκεύσουν έως και 360TB δεδομένων σε δίσκους. Η “5D” τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό λέιζερ και μικροσκοπικών νανοδομών για να καταγράφει τα στοιχεία, τα οποία μπορούν να προβληθούν με ένα οπτικό μικροσκόπιο και ένα πολωτή.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον μέρος της τεχνολογίας είναι ότι οι δημιουργοί του υπόσχονται ότι οι δίσκοι θα έχουν μια “εικονικά απεριόριστη” διάρκεια ζωής, αν φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου (εκτιμούν ότι οι δίσκοι θα επιβιώσουν μέχρι 13.800 εκατομμύρια χρόνια στους 190 βαθμούς Κελσίου).16_23-UN_UDoHR.png_SIA_JPG_background_image

Αν και πολλά υποσχόμενη, η τεχνολογία, η οποία παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Οπτικών Μηχανικών στο Σαν Φρανσίσκο αυτή την εβδομάδα, είναι ακόμη σε σχετικά πρώιμο στάδιο, δεδομένου ότι απαιτείται ένα ακριβό λέιζερ για να κάνουν την πραγματική εγγραφή. Όμως οι ερευνητές λένε ότι ψάχνουν συνεργάτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εμπορευματοποίηση της τεχνικής και έτσι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη και έξω από ένα εργαστήριο.

Σημειώνουν ότι τα 5D αποθήκευσης δεδομένων θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πώς μερικά από τα πιο σημαντικά έγγραφα της ιστορίας – όπως τα Magna Carta και Universal Declaration of Human Rights (UDHR) – θα διατηρούνται και έχουν ήδη καταγραφεί αντίγραφα των UDHR, Magna Carta, King James Bible και του Newton’s Opticks.

“Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει την τελευταία απόδειξη του πολιτισμού μας: Ό, τι έχουμε μάθει δεν θα ξεχαστεί”, είπε ο καθηγητής Peter Kazansky σε μια δήλωση.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS