ΑρχικήinetΕπιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο να διαγράψετε «ανεπιθύμητες» μνήμες

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο να διαγράψετε «ανεπιθύμητες» μνήμες

Joel (Jim Carey) in Eternal Sunshine Of the Spotless Mind-μνήμες

Έχετε κακές αναμνήσεις από έναν χωρισμό, σύντομα θα μπορείτε να διαγράψετε τέτοιου είδους «ανεπιθύμητες» μνήμες!

Σύμφωνα με ένα νέο ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές έχουν βρει έναν τρόπο να χειραγωγήσουν τη μνήμη. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές έχουν βρει έναν τρόπο για να διαγράψετε κακές μνήμες από το κεφάλι σας – για πάντα και πολύ περισσότερο.

«Για ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, η μνήμη έχει θεωρηθεί ως ένα μαγνητόφωνο που καταγράφει πιστά τις πληροφορίες και τις αναπαράγει άθικτες», λένε οι κατασκευαστές της ταινίας. «Αλλά τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι η μνήμη είναι πολύ πιο εύπλαστη και μπορεί να γράφεται και να ξαναγράφεται, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλους. Ανακαλύπτουμε τους ακριβείς μηχανισμούς που μπορούν να εξηγούν, ακόμα και ελέγχουν τις μνήμες μας.»

Ο Jake Hausler από το Σαιντ Λούις είναι μεταξύ των θεμάτων του ντοκιμαντέρ, ο οποίος μπορεί να θυμηθεί με κάθε λεπτομέρεια καθετί που έχει βιώσει από την ηλικία των 8. Στην ηλικία των 12, είναι το νεαρότερο άτομο που έχει διαγνωστεί με Εξαιρετικά Ανώτατη Αυτοβιογραφικά μνήμη, η οποία καθιστά δύσκολο για αυτόν να διακρίνει τα ασήμαντα από τα σημαντικά γεγονότα στο παρελθόν του.

Οι κινηματογραφιστές μίλησαν επίσης για την κλινική ψυχολόγο Merel Kindt, η οποία έχει ανακαλύψει ότι φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διώξουν τις αρνητικές συνδέσεις κάποιων αναμνήσεων – μέσα από τις οποίες έχει επιτύχει η «θεραπεία» των ασθενών της από αραχνοφοβία.

Ο André Fenton, ένας διάσημος νευρολόγος ο οποίος εργάζεται αυτή τη στιγμή σε μια τεχνική για να διαγράφει οδυνηρές μνήμες, λέει ότι «Η λήθη είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνει ο εγκέφαλος. Αντιλαμβανόμαστε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, όταν πρόκειται για την ανθρώπινη μνήμη.»

Μεταξύ των άλλων ερωτηθέντων είναι η Julia Shaw, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου, η οποία έχει σχεδιάσει ένα σύστημα για την εμφύτευση ψευδών αναμνήσεων και έχει πείσει με επιτυχία τα άτομα που συμμετείχαν, ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα που ποτέ δεν συνέβησαν – μία έρευνα που έχει πιθανές ανησυχητικές συνέπειες για το ποινικό δικαστικό σύστημα.

Η ταινία «Hackers μνήμης» έκανε το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, και έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί στο PBS America στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία μελλοντική ημερομηνία.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS