ΑρχικήsecurityΟ θάνατος του Flash ίσως έρχεται γρηγορότερα από ότι νομίζαμε

Ο θάνατος του Flash ίσως έρχεται γρηγορότερα από ότι νομίζαμε

Ενώ πολλοί θεατές ήταν αρκετά βέβαιοι ότι ο θάνατος του Flash Player της Adobe δεν είναι αναπόφευκτος, μια νέα έκθεση δείχνει ότι η ημέρα αυτή ίσως θα μπορούσε να έρθει λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το Flash, πανταχού παρών στα προγράμματα περιήγησης, βρίσκεται σε «life support» και θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όπως προβλέπει μια νέα έκθεση από το encoding.com. Η πρόβλεψη που ακολουθεί τα πορίσματα της έκθεσης ότι η χρήση του Flash μειώθηκε κατά 15% το 2015, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο θάνατος του Flash ίσως έρχεται γρηγορότερα από ότι νομίζαμε

Αν και δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, η έκθεση επισημαίνει ότι η τεχνολογία τώρα χρησιμοποιείται κυρίως σε διαφημίσεις banner και παλαιότερα προγράμματα περιήγησης.

“Ενώ το FΙash εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες χρήσεις και περιπτώσεις αιχμής, όπως διαφημίσεις banner και legacy browsers, οι μέρες του είναι μετρημένες”, όπως αναφέρει η έκθεση Global Media Format Report για το 2016. “Τα FΙash outputs μειώθηκαν σχεδόν κατά 15% το 2015. Περιμένουμε να δούμε τα FΙash video codec να εξαφανιστούν εντελώς από την έκθεσή μας μέσα σε 24 μήνες.”

Το FΙash είχε γίνει ένα κεντρικό κομμάτι για το πώς μπορούμε να περιηγηθούμε στο Internet στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς χρησιμοποιούταν για την εμφάνιση παιχνιδιών και άλλων διαδραστικών στοιχείων των ιστοσελίδων, καθώς και για την αναπαραγωγή βίντεο και μουσικής. Αλλά η σύγχρονη τεχνολογία έχει κάνει το FΙash εντελώς μη απαραίτητο και η χρήση του πλέον πολύ-δυσφημισμένου browser plugin είναι ριψοκίνδυνο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά από αρκετές ευπάθειες της ασφάλειας, υψηλού προφίλ, που συνδέθηκαν με το λογισμικό.

Από ότι φαίνεται ακόμη και το Adobe μπορεί να είναι έτοιμο να εγκαταλείψει το FΙash – τουλάχιστον κατ’ όνομα. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι έκανε rebranding Flash Professional με το Adobe Animate CC, προκειμένου να «αντιπροσωπεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση της ως κορυφαίο εργαλείο animation για το web και παραπέρα.»

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS