Οι επιθέσεις phishing αυξάνονται. Η Microsoft στο στόχαστρο των hackers!
infosec

Οι επιθέσεις phishing αυξάνονται. Η Microsoft στο στόχαστρο των hackers!

Η Microsoft παραμένει στη κορυφή της λίστας των εταιρειών που επιλέγουν οι κακόβουλοι χρήστες να υποδυθούν όταν θέλουν να “ψαρέψουν”...
Read More
infosec

Bug στην εφαρμογή Google News χρησιμοποιεί μεγάλο όγκο των δεδομένων σας

Πριν από λίγο καιρό, η Google κυκλοφόρησε μία νέα εφαρμογή, με το όνομα Google News, η οποία αντικατέστησε τα Google...
Read More
infosec

Οι εφαρμογές σας παρακολουθούν ακόμα και μετά την απεγκατάστασή τους

Έχετε παρατηρήσει ότι διαφημίσεις για εφαρμογές που έχετε απεγκαταστήσει εδώ και καιρό εμφανίζονται ακόμα στη συσκευή σας; Μια πρόσφατη αναφορά...
Read More
infosec

Νέο bug στο iOS 12. Πώς το επιλύετε;

Στην αρχή, το iOS 12 φαινόταν να είναι ένα πιο πετυχημένο update από το iOS 11, αλλά όπως αποδεικνύεται, η...
Read More
infosec rapidalert

5η θέση για την Ελλάδα στο European Cyber Security Challenge 2018

Με μεγάλη επιτυχία επέστρεψε η Εθνική ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security...
Read More
Latest Posts

5 απλές συμβουλές για την ασφάλεια του smartphone σας!

Ακολουθούν 5 απλές συμβουλές για να αυξήσετε σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας του smartphone σας και να προστατεύσετε επιτυχώς τα προσωπικά σας στοιχεία! 

smartphone - 5 απλές συμβουλές για την ασφάλεια του smartphone σας!

Τα σύγχρονα smartphones λειτουργούν σαν μικροί, αλλά πανίσχυροι, φορητοί υπολογιστές, επιτρέποντας στους χρήστες να πραγματοποιούν, μεταξύ άλλων, online πληρωμές και τραπεζικές συναλλαγές. Αλλά όπως και κάθε υπολογιστής, έτσι και τα smartphones, μπορεί να δεχτούν επιθέσεις hacking και να παραβιαστούν με ευκολία.

Οι hackers, μολύνοντας τις συσκευές με malware, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων πιστωτικών καρτών, ακόμη και να υποκλέψουν τους κωδικούς ασφάλειας που αποστέλλονται από τις τράπεζες στις συσκευές των χρηστών.

Επιστρατεύοντας κακόβουλα προγράμματα και εξειδικευμένα λογισμικά, οι επιτιθέμενοι μπορούν να «σαρώσουν» τα μολυσμένα τηλέφωνα για κάθε είδους πληροφορίες, χωρίς καν να γίνουν αντιληπτοί. Πως όμως μπορείτε να προστατευτείτε απο τέτοιου είδους απειλές;

Ακολουθούν ορισμένοι απλοί τρόποι για να διατηρήσετε το τηλέφωνό σας ασφαλές:

1) Μην ανοίγετε συνδέσμους ή συνημμένα από άγνωστους αποστολείς.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για τη διάδοση malware είναι η αποστολή emails με συνημμένα που περιέχουν κακόβουλο κώδικα. Εκ πρώτης όψεως τα emails φαίνονται «αθώα», όμως τα ειδικά διαμορφωμένα συνημμένα αρχεία μπορεί να μολύνουν το τηλέφωνό σας.

2) Μην παρασύρεστε από pop-up διαφημίσεις ή ‘clickbait’ posts στα social media.

Aυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο οι hackers διαδίδουν malware. Όταν οι χρήστες πατήσουν σε ειδικά διαμορφωμένες διαφημίσεις, ή κάνουν κλικ σε δελεαστικού περιεχομένου posts στα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να ανακατευθυνθούν σε κακόβουλες ιστοσελίδες και να μολυνθούν με malware.

3) Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές τρίτων προγραμματιστών εκτός των επίσημων App Stores

Οι εφαρμογές που διατίθενται μέσω των επίσημων διαδικτυακών καταστημάτων των Google και Αpple ελέγχονται με χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων για τον εντοπισμό κακόβουλου κώδικα. Παρόλο που δεν ανιχνεύεται το 100% των κακόβουλων εφαρμογών, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβείς.

Oι χρήστες iOS δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς η Apple δεν επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών από εξωτερικές πηγές, πέραν του διαδικτυακού της καταστήματος. Οι χρήστες Android ωστόσο βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς το λειτουργικό τους σύστημα επιτρέπει την εγκατάσταση third party apps. Παρόλα αυτά οι χρήστες μπορούν από τις ρυθμίσεις του Android να περιορίσουν τα δικαιώματα των εφαρμογών που δεν προέρχονται από το επίσημο Google PlayStore μεταβαίνοντας στο Settings -> Security και απενεργοποιώντας το: «Unknown Sources: Allow installation of apps from sources other than the Play Store».

4) Επιλέξτε να λαμβάνετε one-time passwords που παράγονται μέσω security tokens, αντί να λαμβάνετε κωδικούς μέσω SMS

Τα security tokens είναι ασφαλέστερα από τα κινητά τηλέφωνα, καθώς αποτελούν μεμονωμένες συσκευές, τις οποίες τα malware δεν μπορούν να αγγίξουν. Μπορεί να μην είναι τόσο βολικά στη χρήση, όμως διασφαλίζουν ότι οι hackers δεν θα αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς ταυτοποίησης, χωρίς τους οποίους οι παράνομες συναλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

5) Ελέγξτε το τηλέφωνό σας για κακόβουλο λογισμικό εγκαθιστώντας κάποια δημοφιλή εφαρμογή antivirus

Αν υποψιάζεστε ότι το τηλέφωνό σας έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή προστασίας από ιούς που θα ελέγξει τη συσκευή σας για κοινές παραλλαγές malware.

Μπορείτε να κατεβάσετε δημοφιλείς εφαρμογές antivirus από αξιόπιστες εταιρείες, όπως AVG, Avast, Norton ή Kaspersky, από τo Apple ή το Google App Store. Δείτε μια λίστα με τα ασφαλέστερα λογισμικά για Android!

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *