ΑρχικήsecurityΟμάδα χρησιμοποιεί sites γνωριμιών για να κάνει ευάλωτα τα routers

Ομάδα χρησιμοποιεί sites γνωριμιών για να κάνει ευάλωτα τα routers

Chicago-Dating-Sites-γνωριμιών

Τουλάχιστον πέντε sites γνωριμιών μπορεί να εμπλέκονται σε σενάριο επίθεσης που εξαπλώνει έναν ιό στους επισκέπτες της ιστοσελίδας, μολύνοντας τα οικιακά router τους και τα προσθέτει σε ένα botnet.

Ο ιός είναι μια παραλλαγή του TheMoon, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2014 και λειτουργεί εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες στο HNAP (Home Nework Administration Protocol) πρωτόκολλο.

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν sites γνωριμιών για να διαδώσουν τον ιό. Σε κάθε κακόβουλη ιστοσελίδα, η μόλυνση εμφανίζεται μέσω μιας φάσης δύο βημάτων που ξεκινάει μέσω ενός κακόβουλου iframe ενσωματωμένου στη σελίδα. Το iframe λειτουργεί προσπαθώντας να δει με διαφορετικά URL εάν το router εκτελεί το πρωτόκολλο HNAP και αν χρησιμοποιεί το 192.168.0.1 και 192.168.1.1 για τη διαχείριση router και ως πύλη IPs.

Ύστερα ενημερώνει τους δημιουργούς για τα ευρήματά του. Εδώ ξεκινά το στάδιο της δεύτερης επίθεσης, όπου μια δεύτερη διεύθυνση URL φορτώνεται στο iframe, η οποία μεταφέρει τον ιό. Αυτός εμποδίζει τους χρήστες να χρησιμοποιούν ορισμένες από τις θύρες εισερχομένων του router, ανοίγοντας ταυτόχρονα άλλες μέσω των οποίων εξαπλώνεται και σε άλλα router.

Οι εγκληματίες χτίζουν ένα botnet για μελλοντική χρήση

Ούτε το 2014, ούτε στα τέλη του 2015, όταν οι ερευνητές της Damballa συνάντησαν αυτή την απειλή, δεν υπήρχε μια υποδομή C & C πίσω από αυτή. Αυτό σημαίνει ότι το botnet είναι προς το παρόν μόνο σε πειραματικό στάδιο. Αυτή η θεωρία επίσης επικυρώθηκε από το γεγονός ότι, προς το τέλος του έτους, το δεύτερο στάδιο URL iframe του ιού ήταν ανίκανο, και ο ιός αφαιρέθηκε από τους servers.

«Υπάρχουν διάφορα σενάρια για το πώς οι εγκληματίες θα μπορούσαν να κάνουν τα θύματά τους να επισκεφθούν μια μολυσμένη ιστοσελίδα μέσω κακόβουλων διαφημίσεων, exploit kits ή phishing e-mails. Οι εγκληματίες προχώρησαν από τη σάρωση IP για πιθανά ευάλωτα routers στο να ενσωματώνουν την επίθεση σε ένα δικτυακό τόπο».

Η Damballa αναφέρει ότι το νέο δείγμα του ιού TheMoon δεν ανιχνεύεται σήμερα από κανένα κατασκευαστή προστασίας από ιούς.

Ο πωλητής ασφαλείας ανακάλυψε επίσης τον ιδιοκτήτη του κακόβουλου site γνωριμιών που χρησιμοποιήθηκε για να διαδώσει τον ιό και διαπίστωσε ότι αυτός είναι επίσης ο άνθρωπος πίσω από τέσσερα ακόμα sites γνωριμιών με την ίδια δράση. Δεν πιστεύουν ότι είναι ο πραγματικός εγκληματίας πίσω από αυτό το νέο botnet και σκέφτονται ότι η ταυτότητά του είχε κλαπεί και χρησιμοποιηθεί παράνομα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS