ΑρχικήinetΗ επιστήμη σου λέει πόσους φίλους πρέπει να έχεις στα social media!

Η επιστήμη σου λέει πόσους φίλους πρέπει να έχεις στα social media!

Πάντα υπάρχει κάποιος που έχει υπερβολικά πολλούς φίλους στα social media.

social media

Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό και να κάνει κάποιους ανθρώπους να νιώθουν κοινωνικά ανεπαρκείς αλλά μια τελευταία έρευνα έδειξε ότι αυτοί δεν έχουν περισσότερους αληθινούς φίλους από εσένα!

Ο Robin Dunbar, ανθρωπολόγος και ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  δοκίμασε αυτό που ονόμασε αστικό μύθο να έχει περισσότερους φίλους online παρά στον αληθινό κόσμο. Βρήκε ότι ο μέσος αριθμός φίλων στο Facebook πρέπει να είναι 150 άτομα.

“Αυτό δείχνει ότι τα εμπόδια που περιορίζουν τον αριθμό των φίλων σου στην πραγματική ζωή επίσης περιορίζουν και τους φίλους σου στα social media”, λέει. “Θεωρώ ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φιλίες χρειάζονται πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση για να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου.”

Η μελέτη που έγινε σε 3.000 άτομα δείχνει ότι υπάρχει ένας εγγενής περιορισμός στο μυαλό μας για το μέγεθος των social media και ακόμα και τα πλεονεκτήματα της online επικοινωνίας δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

“Δεδομένου της εκτεταμένης  χρήσης των social media, το ερώτημα αν αυτά έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνικές σχέσεις έχει συζητηθεί πολύ και υπάρχουν πολλές απόψεις”, γράφει ο Dunbar.

Ο Dunbar υποστηρίζει ότι τα social media είναι σε θέση να καταστρέψουν φιλίες λόγω της απουσίας διαπροσωπικής επαφής.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν τόσο το Facebook ως κοινωνικό περιβάλλον αλλά στρέφονται σε άλλα μέσα όπως το Instagram, το Snapchat, το WeChat, το Vine και το Flickr. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί γίνεται αυτό αλλά το γεγονός ότι το Facebook μπορεί να προβληθεί από πολλούς είναι ένας λόγος.

Οι έφηβοι έχουν πολύ μικρότερο αληθινό κοινωνικό δίκτυο από τους ενήλικες, κάτι που τους κάνει να διευρύνουν το δίκτυο τους κάνοντας περισσότερους διαδικτυακούς φίλους  και στο τέλος τους γίνεται δύσκολο να διαχειριστούν τα social media.

Έτσι αυτή η τάση προς τα πιο ιδιωτικά κοινωνικά δίκτυα μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό που γίνεται στην έρευνα, ότι δηλαδή τα πολύ ανοιχτά κοινωνικά δίκτυα δεν μας επιτρέπουν όντως να μεγαλώσουμε τον κύκλο μας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS