ΑρχικήinetΤα ρομπότ θα εξαλείψουν 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε 5 χρόνια!

Τα ρομπότ θα εξαλείψουν 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε 5 χρόνια!

Πάνω από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν μέχρι το 2020 ως αποτέλεσμα εξελίξεων στον τομέα της γενετικής, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και άλλων τεχνολογικών αλλαγών σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum.

θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας

Περίπου 7 εκατομμύρια δουλειές θα χαθούν και 2 εκατομμύρια αποκτήθηκαν  ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής αλλαγής σε 15 μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως δήλώσαν ο ιδρυτής του WEF, Klaus Schwab κι ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο  Richard Samans στο “The Future of Jobs.” Τα ευρήματα προέρχονται από έρευνα που έγινε σε 15 οικονομίες που καλύπτουν περίπου 1,9 δισεκατομμύρια εργαζόμενους, ή περίπου το 65% του συνόλου των εργαζομένων του κόσμου.

Το WEF ουσιαστικά μιλάει για μια τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση που ήδη είναι καυτό θέμα χάρη σε βιβλία όπως είναι το ‘The Second Machine Age’ και το ‘The Rise of The Robots’ ενώ και ο επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Andy Haldane έχει προειδοποιήσει ότι οι θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο από την αυτοματοποίηση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουν οι αξιωματούχοι.

[alert size=”alert-block” variation=”alert-error”]Για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι η τεχνολογική αλλαγή να συνοδευτεί από έλλειψη ταλέντου, ανεργία και αυξανόμενη ανισότητα, πρέπει να γίνει επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των σημερινών εργαζομένων. Δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί η τρέχουσα τεχνολογική επανάσταση περιμένοντας τους εργαζόμενους της επόμενης γενιάς να προετοιμαστούν καλύτερα. [/alert]


Οι διοικητικές θέσεις και οι θέσεις εργασίας σε γραφείο θα αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των ζημιών και από την άλλη θα υπάρχουν οφέλη στους τομέα της πληροφορικής, των μαθηματικών, της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής. Οι γυναίκες θα πληγούν ακόμα περισσότερο από αυτές τις αλλαγές λόγω της χαμηλής συμμετοχής τους στους παραπάνω τομείς.

Οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν  η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

“Είναι ζωτικής σημασίας οι επιχειρήσεις να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της επανακατάρτισης του τρέχοντος εργατικού δυναμικού, το ίδιο το εργατικό δυναμικό να νοιαστεί για τη δια βίου μάθηση του και οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον γρήγορα για να συνδράμουν σε αυτές τις προσπάθειες”, δήλωσαν οι συγγραφείς της έρευνας.

https://www.secnews.gr/100254/8-tech-trends-changing-how-we-work-in-2016/Διαβάστε ακόμα: Πως η τεχνολογία θα αλλάξει τον τρόπο εργασίας μας το 2016

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS