ΑρχικήsecurityΔιαρροή γυμνών φωτογραφιών χρηστών του Snapchat στο διαδίκτυο

Διαρροή γυμνών φωτογραφιών χρηστών του Snapchat στο διαδίκτυο

Τα Snaps εξαφανίζονται μετά από λίγα δευτερόλεπτα!
Τα Snaps εξαφανίζονται μετά από λίγα δευτερόλεπτα!

Γυμνές φωτογραφίες χρηστών που τις έχουν ανταλλάξει με άλλους μέσω της υπηρεσίας Snapchat, διέρρευσαν στο Internet, με απειλή μάλιστα από τους hackers να ανεβάσουν και άλλες. Οι χρήστες που χρησιμοποιούσαν το Snapchat μέσω άλλης εφαρμογής και όχι της επίσημης, βρήκαν ξαφνικά τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο.

Μιας και οι περισσότεροι χρήστες της εφαρμογής είναι μεταξύ 13 και 17 ετών, υπάρχει ο κίνδυνος οι φωτογραφίες αυτές να είναι παιδιών.

Όπως δηλώνει η υπηρεσία, οι servers τους δε κινδύνευσαν ποτέ από επιθέσεις και οι χρήστες έπεσαν θύματα υπηρεσιών εκτός επίσημης εφαρμογής από την εταιρεία, ώστε να στείλουν και να λάβουν Snaps, ενέργεια για την οποία προειδοποιούν στους Όρους Χρήσης.

“Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά το App Store και το Google Play για τέτοιες υπηρεσίες από τρίτους και πολύ συχνά έχουμε καταφέρει να τις απομακρύνουμε από το σύστημα”, όπως δηλώνει το Snapchat.

Από την άλλη έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί με τα δεδομένα των χρηστών τους, όπως αναφέρουν πολλοί ειδικοί ασφαλείας.

“Το να γυρίσεις και να πεις ότι φταίνε οι χρήστες για ό, τι συνέβη, είναι αρκετά σκληρό”, λέει ο Mark James, ειδικός της ESET.

Οι φωτογραφίες ανέβηκαν στον Internet με το link για να τις κατεβάσει όποιος θέλει σε ένα φόρουμ, την Πέμπτη το βράδυ. Το link έχει σβηστεί από τότε, αλλά οι hackers απειλούν να δημοσιεύσουν χιλιάδες ακόμη φωτογραφίες που έχουν στη κατοχή τους.

Αρκετοί βέβαια είναι αυτοί που διαφωνούν με την αυθεντικότητα των φωτογραφιών και μιλάνε για επεξεργασμένες ή ψεύτικες φωτογραφίες και αυτό γιατί αν και το Snapchat επιτρέπει την ανταλλαγή φωτογραφιών και video, τα δεδομένα μετά από λίγα δευτερόλεπτα εξαφανίζονται από το σύστημα.

Υποψίες για τον τρόπο με τον οποίο μαζεύτηκε όλο αυτό το υλικό (περίπου 13 GB σύμφωνα με αυτά που λένε οι hackers), βασίζονται στη δυνατότητα μιας τρίτης εφαρμογής να αποθηκεύει τα μηνύματα των χρηστών και να κρατάει σε μια βάση δεδομένων όλα τα αρχεία που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών.

Ο σύμβουλος ασφαλείας Brian Honan, το προσθέτει αυτό σαν ένα ακόμη πρόβλημα στη ασφάλεια του Snapchat και στη προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Στην αρχή του έτους, 4,6 εκατομμύρια username και τηλεφωνικοί αριθμοί διέρρευσαν και πιο πρόσφατα η υπηρεσία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με spam μηνύματα που έστελναν οι χρήστες, χωρίς καν να το γνωρίζουν.

“Σύμφωνα με το νόμο η υπηρεσία δεν έχει κενό ασφαλείας, αλλά οι χρήστες απαιτούν την ασφάλεια των δεδομένων τους και περιμένουν από την εταιρεία να έχει τα κατάλληλα συστήματα ώστε να το εξασφαλίσει αυτό”, είπε ο Honan.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS