Αρχικήsecurity100 είναι οι εγκέφαλοι του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Παγκοσμίως, σύμφωνα με τον επικεφαλή...

100 είναι οι εγκέφαλοι του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Παγκοσμίως, σύμφωνα με τον επικεφαλή της Europol

Τα κεντρικά γραφεία της Europol.
Τα κεντρικά γραφεία της Europol.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Europol, υπάρχουν περίπου 100 εγκέφαλοι του ηλεκτρονικού εγκλήματος παγκοσμίως. Σε συνέντευξη του στη ραδιοφωνική εκπομπή Tech Tent του BBC, ο Troels Oerting, τόνισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στο να εντοπίσουν αυτό το σχετικά μικρό γκρουπ των καλύτερων προγραμματιστών.

“Δεν ξέρουμε καν ποιοι είναι αυτοί, αλλά αν τους βγάλουμε από την μέση τότε θα πέσουν και οι υπόλοιποι”.

Αν και όπως πρόσθεσε μετά, η μάχη με το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι αρκετά δύσκολη, με τις πιθανότητες εναντίων των αρχών.

“Ο αριθμός αυτός των πιθανοτήτων δεν είναι σταθερός και δυστυχώς θα αυξηθεί”.

“Μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε, αλλά η άλλη πλευρά έχει περισσότερες πηγές και καθόλου εμπόδια. Είναι άπληστοι, κοιτάνε το κέρδος και μπορούν να δημιουργούν ιούς με τέτοια ταχύτητα, που δε μπορούμε να παρακολουθήσουμε πλέον!”.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι ότι δεν υπάρχουν σύνορα. Η ζημιά μπορεί να γίνει και από άλλη χώρα και έτσι δεν έχει τα κατάλληλα μέσα ώστε να τους εντοπίσει και να τους πιάσει.

Η πλειοψηφία των εγκεφάλων έχει βρεθεί σε Ρωσόφωνες χώρες, όπως είπε, και η συνεργασία με τέτοιες χώρες δεν είναι εύκολη. Πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε στη Μόσχα για τέσσερις μεγάλες ηλεκτρονικές απάτες και ελπίζει ότι θα ακολουθήσουν οι ανάλογες συλλήψεις και ποινές των εγκληματιών αυτών. Περιέγραψε μάλιστα πώς οι Ρωσόφωνοι δημιουργούσαν και πειραματίζονταν πάνω σε τύπους malware και μετά τα πουλούσαν σε διάφορα φόρουμ, με πελάτες από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική.

“Αυτό είναι που κάνει τη δουλειά μας δύσκολή. Δεν χρειάζεται πλέον να είσαι ειδικός, απλά μπορείς να κατεβάσεις τον ιό που θες” όπως λέει.

Σχετικά με τους καθημερινούς χρήστες αναφέρει ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προσωπικά τους δεδομένα και την διασφάλιση των λογαριασμών τους στη Google, στο Facebook, στην Apple, μιας και μπορούν εύκολα να παραβιαστούν, αν κάποιος γνωρίζει έστω και λίγο για αυτούς.

Τελειώνοντας αναφέρει τη μεγάλη σύγχυση που επικρατεί ειδικά μετά το συμβάν με τον Edward Snowden, για τα προγράμματα παρακολούθησης του Internet. Το πρόβλημα είναι μεταξύ της ανωνυμίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του κάθε χρήστη.

Υπάρχει το δικαίωμα της διακριτικότητας αλλά όχι και της ανωνυμίας αναφέρει και κλείνει λέγοντας “Φανταστείτε στο πραγματικό κόσμο οι αρχές να μην μπορούσαν να ανοίξουν ένα αυτοκίνητο ακόμη και αν είχαν την υποψία ότι υπήρχαν ναρκωτικά μέσα…. δε θα το δεχόμασταν ποτέ αυτό, αλλά συμβαίνει στον κόσμο του Internet.”

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS