ΑρχικήsecurityΗ καλή πλευρά των χάκερ

Η καλή πλευρά των χάκερ

keren-thumb-large
keren-thumb-largeΗ Κέρεν Ελαζάρι, αναλύτρια στην εταιρεία GigaOM, το ερχόμενο Σάββατο θα μιλήσει στο TEDx Academy στην Αθήνα.

Πριν από δύο χρόνια, όταν η Κέρεν Ελαζάρι ζήτησε από τους ακροατές της σε μια ομιλία της στο Λονδίνο να συνδέσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο ίδιο ασύρματο δίκτυο, αρκετοί δέχτηκαν την πρόκληση. Σε λίγα λεπτά η Ισραηλινή ειδικός σε θέματα ασφαλείας δικτύων απέκτησε πρόσβαση στις ιστοσελίδες που είχαν ανοίξει.

Το ερχόμενο Σάββατο δεν προτίθεται να κάνει το ίδιο πείραμα με το κοινό του TEDx Academy στην Αθήνα. Θα υπερασπιστεί όμως στην ομιλία της τη συμβολή των χάκερ στην ανάδειξη των παγίδων του Διαδικτύου. Οπως έχει άλλωστε υποστηρίξει η ίδια: «Οι χάκερ δεν προκαλούν μόνο καταστροφές. Μπορούν να προσφέρουν περισσότερα».

«Αποτελούν το ανοσοποιητικό σύστημα του Διαδικτύου. Τους χρειαζόμαστε», υποστηρίζει η Κέρεν Ελαζάρι σε τηλεφωνική μας επικοινωνία από το Ισραήλ. «Μπορούν να αναδείξουν τα κενά και τις ατέλειες συστημάτων, να βοηθήσουν στη βελτίωση της τεχνολογίας», προσθέτει.

Η κ. Ελαζάρι είναι αναλύτρια στην εταιρεία GigaOM, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κοινότητα των χάκερ παγκοσμίως και ερευνά τις συγκρούσεις στον κυβερνοχώρο και στην πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Το 1995 έκανε τα πρώτα της βήματα ως χάκερ. Πλέον δεν αποδίδει στον εαυτό της αυτόν τον τίτλο. «Δεν έχω δημοσιεύσει κάτι σχετικό τελευταία. Από τότε που ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία στο Ισραήλ και εδώ και δέκα χρόνια συνολικά δεν έχω ασχοληθεί ενεργά με το χάκινγκ. Προσπαθώ να μην παραβιάζω τον νόμο. Θέλω απλώς να διηγούμαι τις ιστορίες τους», λέει.

Η κ. Ελαζάρι παραδέχεται ότι στην κοινότητα των χάκερ υπάρχουν και εγκληματίες: κακόβουλοι χρήστες της τεχνολογίας που προσπαθούν να αποσπάσουν κωδικούς πιστωτικών καρτών ή να διασπείρουν ιούς σε άλλους υπολογιστές. Αναγνωρίζει ακόμη ότι οι χάκερ –ακόμα και εκείνοι με έντιμες προθέσεις– δεν δεσμεύονται από κανόνες και περιορισμούς. «Οι χάκερ υπάρχουν και λειτουργούν σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες. Το μόνο που μπορεί να τους περιορίσει είναι τα τεχνικά εμπόδια που θα συναντήσουν στον δρόμο τους», λέει. Η ίδια έχει υπάρξει στόχος. Οπως λέει, πριν από μερικά χρόνια έγινε απόπειρα επίθεσης άρνησης εξυπηρέτησης (Denial of Service Attack) στον υπολογιστή της. Κατάφερε όμως να την αποτρέψει και να εντοπίσει τον δράστη. Ηταν κάποιος χάκερ στην Ινδονησία. «Εάν επέμενε ήμουν έτοιμη να του στείλω μήνυμα. Είχα βρει όλα τα στοιχεία του. Τελικά δεν με ξαναενόχλησε», λέει.

Απέναντι στους κακόβουλους χάκερ (γνωστούς και ως black hat στη διαδικτυακή κοινότητα) η κ. Ελαζάρι αντιπαραθέτει τα παραδείγματα άλλων χάκερ, όπως εκείνων που συμμετέχουν σε προγράμματα bug bounty. Το Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες διοργανώνουν διαγωνισμούς κάθε χρόνο προσφέροντας χρήματα σε χάκερ που θα υποδείξουν τα προβλήματα στα δίκτυά τους. «Αυτές οι εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι ακόμα κι αν έχουν χίλιους υπαλλήλους να παρακολουθούν τον κώδικά τους, θα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μην ανακαλυφθούν όλες οι τρύπες στο σύστημά τους», λέει η Ισραηλινή ειδικός.

Κατά καιρούς η κ. Ελαζάρι έχει επικοινωνία και με Ελληνες χάκερ. Ωστόσο τους γνωρίζει μόνο μέσα από τα ψευδώνυμά τους. Το προφίλ των έντιμων χάκερ που η ίδια σκιαγραφεί ανταποκρίνεται στην περίπτωση του Ελληνα φοιτητή που συνελήφθη στις αρχές του 2000 επειδή είχε εισβάλει στο σύστημα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μέσα σε λίγους μήνες ο νεαρός απαλλάχθηκε πλήρως από όλες τις κατηγορίες με παμψηφεί βούλευμα του Αρείου Πάγου.

Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από το απαλλακτικό βούλευμα εκείνης της περιόδου: «Σκοποί τέτοιοι και ικανότητες αντίστοιχες αποτελούν στοιχεία προς επιβράβευση των νέων αυτών ατόμων που επιχειρούν τέτοιες προσπάθειες και προσφέρουν στη χώρα μας τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη υπό τα νέα δεδομένα».

 

Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS