ΑρχικήinetΓαλλικό «λουκέτο» σε ιστοσελίδες που «δικαιολογούν» την τρομοκρατία

Γαλλικό «λουκέτο» σε ιστοσελίδες που «δικαιολογούν» την τρομοκρατία

E69937B5959EAE113219C6133C9BF27C

Εντονότατες οι αντιδράσεις σοσιαλιστών και οικολόγων βουλευτών

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα άρθρα του αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου «πέρασε» το Γαλλικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το άρθρο η διοικητική αρχή θα μπορεί να ζητεί από τους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ να εμποδίζουν την πρόσβαση των χρηστών στους ιστότοπους που «δικαιολογούν» την τρομοκρατία, όπως δηλαδή προβλέπει ήδη ο νομοθέτης για τους ιστότοπους παιδικής πορνογραφίας.

Ενώ στην επιτροπή οι βουλευτές προέβλεπαν πως θα πρέπει να προηγείται υποχρεωτικά του αποκλεισμού αίτημα προς τον επικεφαλής του ιστότοπου, ενέκριναν, με τη στήριξη της κυβέρνησης, τροπολογία με την οποία το αίτημα προς τον επικεφαλής καθίσταται προαιρετικό.

«Οι επικεφαλής αυτών των ιστότοπων δεν δημοσιεύουν τέτοια περιεχόμενα κατά λάθος ή από απροσεξία, αλλά από συμπάθεια ή πεποίθηση», αναφέρει ο εισηγητής του νομοσχεδίου Σεμπαστιάν Πιετρασαντά.

Η διάταξη αμφισβητήθηκε από πολλούς σοσιαλιστές και οικολόγους βουλευτές, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες ότι «η έννοια της ‘δικαιολόγησης της τρομοκρατίας’ μπορεί να τύχει ευρείας ερμηνείας» και για τον κίνδυνο «να αποκλεισθούν νόμιμα περιεχόμενα, άλλα απ’ αυτά εναντίον των οποίων στοχεύει το νομοσχέδιο».

Το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται από τη Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση, έχει στόχο να περιορίσει τις αναχωρήσεις υποψήφιων τζιχαντιστών προς τη Συρία ή το Ιράκ, σε μια χώρα η οποία γνωρίζει πως είναι πολύ εκτεθειμένη και όπου υπάρχει ένα νομικό κενό.

Πολλά άρθρα του νομοσχεδίου έχουν ήδη ψηφιστεί από τους βουλευτές, θεσπίζοντας κυρίως μια διοικητική απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια και δημιουργώντας ένα νέο αδίκημα, αυτό της «ατομικής τρομοκρατικής επιχείρησης».

Η νέα διάταξη θα επιτρέψει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να καταπολεμηθούν αυτοί που ριζοσπαστικοποιούνται σε ατομική βάση, συχνότερα στο Ίντερνετ, και περνούν στη δράση χωρίς να έρθουν σε επαφή με οποιονδήποτε.

Πηγή: newsbeast.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS