ΑρχικήinetH Ελβετία προσφέρει άσυλο στον Snowden, αν καταθέσει για την NSA

H Ελβετία προσφέρει άσυλο στον Snowden, αν καταθέσει για την NSA

Edward-Snowden-Could-Get-Swiss-Protection-If-He-Testifies-in-NSA-ProbeΦαίνεται τελικά, ότι ο Edward Snowden έχει κάποιες εναλλακτικές λύσεις σχετικά με την υπόθεση του.

Η Ελβετία φέρεται να είναι αρκετά έτοιμη, να υποδεχτεί τον Snowden και υπόσχεται να μην τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν ταξιδέψει στη χώρα για να καταθέσει ενάντια στην NSA. Η ιστοσελίδα Sonntags Zeitung αναφέρει ότι ο γενικός Εισαγγελέας της χώρας, δηλώνει, ότι πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια του Snowden και να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η ασφάλεια του Snowden μπορεί να εξασφαλιστεί καλώντας τον σε μια  κοινοβουλευτική ακρόαση, που εστιάζει στην τάση της NSA, να κατασκοπεύει τους πάντες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων φιλικών κυβερνήσεων και αθώων πολιτών.

Σε γραπτό κείμενο επισημαίνεται ότι η Ελβετία δεν θα εκδώσει έναν πολίτη των ΗΠΑ, εάν οι δράσεις του ατόμου σχετίζονται με πολιτικό αδίκημα, ή εάν το αίτημα έχει πολιτικά κίνητρα. Ως εκ τούτου, εάν κριθεί ότι οι κατηγορίες εναντίον του πληροφοριοδότη έχουν “κατά κύριο λόγο πολιτικό χαρακτήρα, τότε o Snowden είναι απόλυτα ασφαλής στην Ελβετία.

Ο Marcel Bosonnet, ένας δικηγόρος από τη Ζυρίχη, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα Snowden στη χώρα, λέει ότι είναι ικανοποιημένος με την αξιολόγηση που παρουσιάζεται από το Γενικό Εισαγγελέα και θεωρεί ότι οι νομικές απαιτήσεις για την ασφάλεια του πελάτη του πληρούνται. Προσθέτει ότι Snowden έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για  κατάθεσή για την Ελβετία, όπως έχει κάνει και με άλλες χώρες που έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις παράνομες τακτικές της NSA.

Ο Edward Snowden είναι στη Ρωσία από το περασμένο έτος, όταν προσγειώθηκε εκεί στην διαδρομή του προς την Κούβα.

Χωρίς έγκυρο διαβατήριο, ο καταγγέλλων είχε κολλήσει σε αεροδρόμιο της Μόσχας, για ένα μήνα πριν του χορηγηθεί προσωρινό άσυλο. Η παραμονή του επεκτάθηκε φέτος, όταν του χορηγήθηκε άδεια παραμονής τριών ετών στη χώρα. Κατά τη διάρκεια παραμονής  του στη Ρωσία, εξέφρασε το ενδιαφέρον του, να ταξιδέψει σε άλλη χώρα εφόσον είναι εγγυημένη η ασφάλεια του.

Παρά την οργή που δημιουργήθηκε όταν η λίστα των κρατών που ήταν υπό παρακολούθηση από την ΝSA, είδε το φως της δημοσιότητας, ελάχιστες ήταν οι χώρες που προσέφεραν άσυλο στον Snowden και αρνήθηκαν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Ο Snowden καταζητείται από τις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας και της κλοπής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, μετά την αρπαγή αμέτρητων εγγράφων από τους διακομιστές της NSA.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS