ΑρχικήsecurityΔιεθνής η διωκτική αρχή για την καταπολέμηση του εγκλήματος online

Διεθνής η διωκτική αρχή για την καταπολέμηση του εγκλήματος online

1A2C2A45CF8F11DB399868EE1BB1953FΚοινή δράση για την καταπολέμηση των μεγαλύτερων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο αναλαμβάνουν το EC3, Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο,  η TaskForce της Ε.Ε. για το Κυβερνοέγκλημα, το FBI και η βρετανική Εθνική Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος NCA. Συνεργαζόμενες οι διωκτικές αρχές συστήνουν την J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce) η οποία θα αναλάβει τον διεθνή συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων που ερευνούν υποθέσεις εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου, όπου δεν υπάρχουν σύνορα. Η J-CAT λειτουργούσε ήδη πιλοτικά επί έξι μήνες.

Μέχρι τώρα στην J-CAT συμμετέχουν αστυνομικοί από την Αυστρία, τον Καναδά, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αυστραλία και η Κολομβία έχουν επίσης δεσμευτεί να συμμετέχουν στο διαρκές εγχείρημα.

Μεταξύ άλλων, η J-CAT θα διερευνά υποθέσεις που αφορούν την δημιουργία malware (κακόβουλου λογισμικού), την διάδοσή του, την δημιουργία botnet, την διενέργεια εγκλημάτων κατά παραγγελία (Crime as a Service), τις απάτες μέσω Διαδικτύου, την δημιουργία trojan για την υποκλοπή στοιχείων εισόδου σε υπηρεσίες e-banking, την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δίκτυα και άλλα εγκλήματα. Η J-CAT θα συνεργάζεται στενά και με την CERT-ΕΕ, την ομάδα της ΕΕ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στην πληροφορική.

Επικεφαλής της ομάδας J-CAT θα είναι ο Andy Archibald, Deputy Director στην μονάδα National Cyber Crime από την βρετανική NCA.

 

Πηγή: tech.in.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS