ΑρχικήinetΗ NSA συλλέγει τις Selfies σας για το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου

Η NSA συλλέγει τις Selfies σας για το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου

NSA-Collects-Your-Selfies-for-Its-Facial-Recognition-Program

Οι φωτογραφίες που ανεβάζετε στο διαδίκτυο δεν είναι πραγματικά ασφαλείς και όχι γιατί μπορεί να τις πάρει κάποιος και να τις χρησιμοποιήσει αλλά, επειδή η NSA μάλλον συλλέγει οτιδήποτε είναι διαθέσιμο.

Μάλλον αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά μετά από έναν χρόνο με συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Αυτό, όμως, που αποτελεί έκπληξη είναι ότι το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που έχει θέσει ο οργανισμός σε εφαρμογή, δεν συλλέγει μόνο φωτογραφίες αλλά γνωρίζει και σε ποιόν ανήκουν, χάρη στο εξελιγμένο πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου που διαθέτει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ο οργανισμός κατασκοπείας στηρίζεται στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εκμεταλλευτεί τις φωτογραφίες που συλλέγει καθώς και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα μηνύματα κειμένου, τις συνομιλίες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τις τηλεδιασκέψεις και άλλα επικοινωνιακά μέσα του διαδικτύου.

Τα έγγραφα που διέρρευσε ο Edward Snowden δείχνουν ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας είναι πεπεισμένοι ότι η τεχνική πρόοδος στον τομέα της αναγνώρισης του προσώπου θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο που η NSA εντοπίζει τους στόχους σε όλο τον κόσμο.

Ένα αρχείο που χρονολογείται από το 2011 δείχνει ότι ο οργανισμός συλλέγει εκατομμύρια εικόνες κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένου 55.000 φωτογραφιών που είναι τέλειες για το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, το οποίο αποτελεί μια «τεράστια ανεκμετάλλευτη δύναμη».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο «selfie» έχει ανθίσει, είναι ασφαλές να πούμε ότι η NSA συγκεντρώνει πολύ περισσότερες εικόνες που είναι ιδανικές για τα προγράμματά της.

Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την NSA είναι αρκετά προχωρημένο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια παρουσίαση του PowerPoint από το 2011 εμφανίζει φωτογραφίες ενός άνδρα με και χωρίς γενειάδα με διαφορετικές ρυθμίσεις και περίπου είκοσι τέσσερα σημεία δεδομένων σχετικά με αυτόν, συμπεριλαμβανομένου του διαβατηρίου του, γνωστών συνεργατών ή ύποπτων τρομοκρατικών σχέσεων και σχολίων από πληροφοριοδότες.

Δυστυχώς για όλους τους εμπλεκόμενους, οι ΗΠΑ δεν έχει ομοσπονδιακούς νόμους προστασίας της ιδιωτικής ζωής για να προσφέρει προστασία για τις φωτογραφίες, ούτε οι νόμοι επιτήρησης στο εσωτερικό της χώρας καλύπτουν αυτό το θέμα, και πολύ λιγότερο στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο οργανισμός έχει αναφέρει, ωστόσο, ότι η NSA δεν έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες που βρίσκονται σε βάσεις δεδομένων όπως των αδειών οδήγησης ή φωτογραφίες διαβατηρίου των Αμερικανών, αν και δεν υπάρχει καμία αναφορά για το αν έχει πρόσβαση ή όχι ο οργανισμός στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εξωτερικών που περιέχει φωτογραφές που αφορούν τους αιτούντες για βίζα.

Αν αναρωτιέστε πόσο αποτελεσματικό σύστημα της NSA μπορεί να είναι, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Facebook έχει ένα παρόμοιο εργαλείο, παρόλο που θέλει να το χρησιμοποιεί κυρίως για την τοποθέτηση ετικετών στις εικόνες. Το DeepFace, το λογισμικό της εταιρείας χαρτογράφησης 3D χαρακτηριστικών του προσώπου, τους μετατρέπει σε ένα επίπεδο μοντέλο πριν το φιλτράρισμα των αποτελεσμάτων βάσει μιας σειράς σημάτων.

Το Facebook έχει καταφέρει να τελειοποιήσει το εργαλείο έτσι ώστε να παρέχει αποτελέσματα με ακρίβεια κατά 97,25%. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο καιρό έχει εργαστεί η NSA για το ίδιο εργαλείο, μπορούμε να πούμε ότι το δικό τους θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS