ΑρχικήsecurityViber spam με διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα το λογισμικό

Viber spam με διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα το λογισμικό

Viber Spam

Τη περασμένη εβδομάδα, παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση στις ειδοποιήσεις spam, που έδιναν την εντύπωση ότι προέρχονταν από την εφαρμογή Viber. Το μήνυμα ενημέρωνε τον χρήστη ότι είχε ένα ηχητικό μήνυμα στο λογαριασμό του.

Όσο αφορά τα desktop και την έκδοση της εφαρμογής για σταθερούς υπολογιστές, ο χρήστης με το που επέλεγε το link του ψεύτικου μηνύματος, μεταφερόταν στο download page του backdoor malware BKDR_KULUOZ.VLU.

Οι χρήστες όμως που άνοιγαν την ειδοποίηση από τις φορητές συσκευές τους, ανακατευθύνονταν αμέσως σε άλλες σελίδες ή μηχανές αναζήτησης ή ακόμη και σε επίσημα app stores. Αρκετοί ήταν και οι χρήστες φορητών συσκευών που οδηγήθηκαν σε streaming σελίδα, η οποία χρεώνει κρυφά τη πιστωτική κάρτα που πρέπει να εισάγει ο χρήστης κατά την εγγραφή του, ώστε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του.

Viber spam με διαφορετική συμεριφορά

Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά προορισμού ανάλογα με το λογισμικό της συσκευής. Έτσι οι συσκευές με Android, μετέφεραν τον χρήστη στην εφαρμογή “Go Launcher”, στο Google Play Store, ενώ οι Apple συσκευές, σε κάποιο Κινέζικο παιχνίδι, στο iTunes.

Πολλοί χρήστες οδηγήθηκαν σε σελίδες που φαίνονταν κενές, αλλά με μια προσεκτικότερη ματιά στον κώδικα της σελίδας φάνηκε ότι περιέχει links που οδηγούσαν σε άλλες σελίδες με ενήλικο περιεχόμενο.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν ο χρήστης ανοίγει κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και να φαίνεται να προέρχεται από την επίσημη υπηρεσία ή εφαρμογή που χρησιμοποιεί. Είναι πάντα προτιμότερο για την ασφάλεια του να πληκτρολογήσει κατευθείαν το URL στο browser του και από το επίσημο website να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο θέμα με το λογαριασμό του ή έχει κάποιο μήνυμα.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS