ΑρχικήinetΟι εταιρείες τεχνολογίας από το Brexit και μετά

Οι εταιρείες τεχνολογίας από το Brexit και μετά

Μόλις την περασμένη εβδομάδα τα αφεντικά των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησαν σχετικά με την έξοδο – Brexiting – ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υπονομεύσει τομέα τεχνολογίας της χώρας και αυτό θα σήμαινε για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες τους, να αντιμετωπίσουν “σημαντική και παρατεταμένη αβεβαιότητα και να αφήσουν την πλευρική επένδυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

τεχνολογίας
Τώρα φαίνεται ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν εάν η προειδοποίηση τους ήταν σωστή.
Βέβαια, μερικά στελέχη στον κλάδο της τεχνολογίας ήταν υπέρ της αποχώρησης: χάρης σε μια δημοσκόπηση του Μαρτίου διαπιστώθηκε ότι το 70 % θέλουν να παραμείνουν στην Ε.Ε -και μόνο το 15 % θεωρούν την έξοδο από την Ε.Ε ως λύση.
Τα τρία τέταρτα από αυτούς που ήθελαν να παραμείνουν στην Ε.Ε δήλωσαν ότι η ένταξη έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ελκυστικό για τις διεθνείς επενδύσεις και έδωσε στην εταιρεία τους μια καλύτερη συμφωνία σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις.
Η τεχνολογική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι φτιαγμένη από διαφορετικά στοιχεία: τις πολυεθνικές που έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα εδώ, τους εκατοντάδες χιλιάδες tech εργαζόμενους, και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Το καθένα έχει τις δικές τους προτεραιότητες.

Είναι πιθανό να βρούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους η έξοδος από την Ε.Ε θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο για κάποιους στη βιομηχανία τεχνολογίας: αντί να στηρίζεται σε προσωπικό από την Ε.Ε, οι εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά την κατάρτιση και τη διατήρηση των καλύτερων εργαζόμενων τους – και ίσως και να τους πληρώνουν περισσότερα.
Αλλά είναι τα μειονεκτήματα που είναι περισσότερο εμφανείς αυτή τη στιγμή, αν και σαφώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο είναι πιθανό να υπάρχει αφθονία της αβεβαιότητας, κάτι που οι αρχηγοί των εταιρειών ανησυχούσαν – θα μπορούσε να βλάψει τις επενδύσεις τουλάχιστον μέχρι οι όροι του Brexit να είναι σαφείς.
Αν η λίρα συνεχίζει να πέφτει, τότε μακροπρόθεσμα οι εισαγωγές του υλικού και του λογισμικού θα γίνουν πιο ακριβές πράγμα που θα μπορούσε να συνεπάγεται σε επιπλέον λιτότητα. Η εισαγωγή και η εξαγωγή στην Ευρώπη μπορεί επίσης να γίνει πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή.
Οι μεγάλες εταιρείες μπορεί να θέλουν να μετακινήσουν την έδρα τους πιο κοντά στους Ευρωπαίους πελάτες τους.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου ανταποκρίνονται στην ψηφοφορία για το Brexit με τους ίδιους γενικούς όρους: λένε ότι είναι απογοητευμένοι, αλλά ότι θα προσπαθήσουν και θα πετύχουν έτσι κι αλλιώς. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, και αυτό σίγουρα δείχνει γενναιότητα: αλλά οι περισσότεροι θα έλεγαν, επίσης, ότι θα μπορούσαν και χωρίς την αβεβαιότητα που τα επόμενα χρόνια είναι πιθανόν να φέρουν.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τις διαδικασίες του Brexit κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS