ΑρχικήinetΜάθετε εδώ για την επανεκδίκαση της υπόθεσης Google vs Oracle Java

Μάθετε εδώ για την επανεκδίκαση της υπόθεσης Google vs Oracle Java

Τα ξίφη βγήκαν με τους γίγαντες τεχνολογίας Google και Oracle να γυρνούν πίσω στο δικαστήριο για επανεκδίκαση της υπόθεσης για τη χρησιμοποίηση της Java στο Android.

Μάθετε εδώ για την επανεκδίκαση της υπόθεσης Google vs Oracle Java

Για δεύτερη φορά, η δίκη της υπόθεσης πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ των Google και Oracle έχει οριστεί να ξεκινήσει, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και στην αλλαγή βασικών κανόνων του σύγχρονου λογισμικού. Θα είναι η δεύτερη δίκη για την καταγγελία της Oracle, η οποία αναφέρει ότι η Google έχει χρησιμοποιήσει παράνομα τμήματα του λογισμικού της Java στο OS του Android. Όμως, η Google υποστηρίζει ότι η χρήση της είναι υπό δίκαιη χρήση.

Αυτή τη φορά, η Oracle υποστηρίζει ότι ο γίγαντας της αναζήτησης της οφείλει τώρα ένα μερίδιο από τα κέρδη που προέρχονται από το Android, το οποίο αγγίζει το ποσό των $8,8 δισεκατομμυρίων. Ωστόσο, η Google υποστηρίζει ότι η Oracle υπερβάλει εξαιρετικά για το ρόλο της Java στην επιτυχία του Android.

Η υπόθεση προηγουμένως πήγε σε δίκη το 2012, η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο. Επίσης, οι προσπάθειες διαμεσολάβησης του περασμένου μήνα μεταξύ των CEOs των δύο εταιρειών ήταν ανεπιτυχείς. Στη δίκη που άρχισε χθες Δευτέρα, αν η νέα απόφαση των ενόρκων είναι κατά της Google σχετικά με τη δίκαιη χρήση, τότε θα μετρηθούν οι ζημιές.

Η πρώτη δίκη οδήγησε στην δικαιοδοσία των ΗΠΑ στον δικαστή William Alsup που υποστήριξε ότι πράγματα όπως τα Java APIs δεν μπορούν να υποπέσουν σε πνευματικά δικαιώματα, πριν αυτό ανατραπεί από έναν ομοσπονδιακό δικαστή εφετείου, ο οποίος είπε ότι η δομή της γλώσσας υπολογιστών που συνδέει τα προγράμματα μπορεί να προστατευθεί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές και τους ενδιαφερόμενους φορείς, η απόφαση δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Google, ακόμα κι αν πάει με τον τρόπο της Oracle, καθώς η τελευταία είχε ως έσοδα το επιβλητικό ποσό των $75 δισεκατομμυρίων τον περασμένο χρόνο και τα $8,8 δισεκατομμύρια θα ήταν μόνο μια εφάπαξ πληρωμή. Δεδομένου του γεγονότος, η Oracle επιδιώκει τη λήψη προσωρινών μέτρων εναντίον της μελλοντικής χρήσης της Java στο Android από τη Google, το οποίο θα δώσει την Oracle περισσότερη δύναμη να κάνει έκκληση για το δικαίωμα. Ωστόσο, οι νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι είναι μια μικρή πιθανότητα, καθώς μια τέτοια διαταγή θα πρέπει να εκδίδεται από έναν δικαστή, και όχι από ενόρκους.

Παρά το γεγονός ότι η Java είναι open source, η Oracle ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα των APIs που χρησιμοποιούνται στη γλώσσα προγραμματισμού. Δεδομένου ότι η Google χρησιμοποιεί αυτά στο Android και όχι μόνο τον πηγαίο κώδικα, η Oracle πιστεύει ότι έχει δικαίωμα πάνω στα $9 δισεκατομμύρια σε μετρητά της Google – εκ των οποίων τα $875 εκατομμύρια  είναι ζημιές και το υπόλοιπο είναι ένα μερίδιο των κερδών της εταιρείας.

Ενώ ένας δικαστής είχε αποφανθεί προηγουμένως υπέρ της Oracle, η Google εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει.

Μετά την οκτάρωρη pre-trial, ο δικαστής έγραψε: «Αφότου μια παλαιότερη διευθέτηση αυτής της υπόθεσης απέτυχε, το δικαστήριο παρατήρησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η υπόθεση πρέπει απλώς να δικαστεί. Η υπόθεση αυτή πρέπει προφανώς να δικαστεί δύο φορές.»

“Ωστόσο αν και ανεπιτυχώς, το δικαστήριο εκτιμά τις προσπάθειες επίλυσης των μερών νωρίτερα σήμερα, ιδιαίτερα εκείνες της κυρίας Catz και του κυρίου Pichai.”

Επίσης, σε μια απόφαση αυτή την εβδομάδα, ο κύριος Alsup είπε οι ζημιές των εμπειρογνωμόνων της Oracle θα επιτραπεί να κατατεθούν σχετικά με τον αριθμό των $8,8 δις, αλλά δεν μπορούν να πουν στους ενόρκους αν θα πρέπει να αναθέσουν το σύνολο του ποσού.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS