ΑρχικήinetΟ στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει μία αυτοκαταστρεφόμενη σφαίρα

Ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει μία αυτοκαταστρεφόμενη σφαίρα

2d0616ed57eff56c9d086dc8a6ed82a4-σφαίρα

Ο στρατός των ΗΠΑ εργάζεται πάνω σε μία αυτοκαταστρεφόμενη σφαίρα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παράπλευρων απωλειών

Ένας νέος τύπος σφαίρας έχει πρόσφατα κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τους ερευνητές του αμερικανικού κέντρου Εξοπλισμών, Έρευνας, Ανάπτυξης και Engineering ή ARDEC. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη, αυτή η σφαίρα έχει σχεδιαστεί για να αυτοκαταστρέφεται αφού διανύσει κάποια απόσταση.

Οι τρεις μηχανικοί Brian Kim, Mark Minasi και Stephen McFarlane, τιμήθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το βλήμα και το τρίο ανέπτυξε τη σφαίρα σε μια προσπάθεια να μειώσει τις «παράπλευρες απώλειες» – μια φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ότι αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται σαν αποτέλεσμα μιας ένοπλης αντιπαράθεσης.

Με άλλα λόγια, προκειμένου να σκοτωθούν όσο το δυνατό λιγότεροι άνθρωποι και να καταστραφεί μικρότερο μέρος περιουσίας κατά τη διάρκεια μιας μάχης, ο στρατός των ΗΠΑ σχεδίασε μια σφαίρα που δεν καταστρέφει πραγματικά τον εαυτό της, αλλά έχει μια ειδική επίστρωση που διαλύεται από την τριβή, ανάφλεξη και η οποία λιώνει αργότερα τη σφαίρα εάν δεν χτυπήσει έναν στόχο σε μια ορισμένη απόσταση.

Ο εκπρόσωπος του Στρατού εξήγησε ότι το βλήμα θα γεμίσει με ένα εύφλεκτο υλικό που θα ανάψει όταν η σφαίρα βγει από την κάννη. Όπως καίγεται, θα αντιδράσει με ένα άλλο υλικό στο εσωτερικό της σφαίρας, το οποίο θα προκαλέσει στη σφαίρα αλλαγή σχήματος και να γίνει “αεροδυναμικά ασταθής”. Με άλλα λόγια, θα πέσει στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι ο στρατός έχει καταλήξει με μια σφαίρα που μπορεί να αυτοκαταστρέφεται πέρα από ορισμένες αποστάσεις. Η απόσταση είναι προκαθορισμένη από το είδος της επικάλυψης που χρησιμοποιείται.

Το σύστημα αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστή και προσομοιώσεις με βάση το .50 M33 και το .50 caliber Μ8. Ο βασικός σχεδιασμός προσαρμόστηκε, έτσι ώστε το βαλλιστικό τροποποιημένο βλήμα να ταιριάζει ή να υπερβαίνει το πρότυπο από το μέγιστο δραστικό βεληνεκές. Αν και το σύστημα αναπτύχθηκε για το 0,50 διαμέτρημα, οι εφευρέτες λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε βλήμα από 5,56 mm έως 155 mm.

“Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η μείωση του κινδύνου παράπλευρων απωλειών», λέει ο McFarlane.

Η σφαίρα είναι σε στάδιο προανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «απόδειξη της έννοιας». Ωστόσο, οι ερευνητές του στρατού που εργάζονται σε αυτό το έργο πιστεύουν ότι πρέπει να καταλήξουν σε κάτι που θα «μειώσει την επίπτωση» του να είναι κανείς μέσα ή κοντά σε μια μάχη κατά τη διάρκεια της μάχης για τους μη συμμετέχοντες.

Αυτό θα επιτρέψει στο στρατό και σε άλλες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να πολεμούν σε αστικές και άλλες πολυσύχναστες περιοχές, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών. Ωστόσο, δεδομένου ότι το έργο στερείται χρηματοδότησης, είναι απίθανο ότι αυτή η «απόδειξη της έννοιας» θα εμφανιστεί στο πεδίο της μάχης σύντομα.

Η σφαίρα δεν είναι το μόνο πράγμα που ο αμερικανικός στρατός θέλει να εξαφανίζεται. Το σχέδιο ICARUS του Defense Advanced Research Projects (DARPA) ήταν σε θέση να παράγει τέτοιο εξοπλισμό για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να εξαφανίζονται. Με αυτό τον τρόπο, ο εξοπλισμός θα είναι άχρηστος, ακόμα και αν συλληφθούν από τους εχθρούς.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS